Testje

Noem voordat je verder leest hardop 10 belangrijke eigenschappen van een goede secretaresse …….

Laat me raden, in jouw rijtje kwam vast zoiets voor als loyaal, ondersteunend, altruïstisch, toegankelijk en gestructureerd. En in de dagelijkse praktijk ga je voor je manager door het vuur, zorgt dat hem geen strobreed in de weg ligt, cijfer je jezelf probleemloos weg, staat de deur altijd open en de pot drop op tafel en hebben alle mapjes in je kast een keurig labeltje.
Geroemd door managers en genoemd in profielschetsen, stuk voor stuk prima eigenschappen die je beslist helpen je werk te doen. Maar vertel eens, is dat wat jou gelukkig maakt?

Sinds ik als ZP’er bij grote bedrijven kom zijn er telkens weer collega’s die weemoedig tegen me zeggen “Ik zou nooit kunnen wat jij doet, ik heb dat lef niet”. En dan hebben ze het dus niet alleen over mijn ondernemerschap, maar ook over mijn attitude. Collega’s die niet lekker in hun vel zitten, omdat het jasje van hun functiebeschrijving niet goed past, omdat ze moeite hebben hun ingesleten gedrag aan te passen op een nieuwe manager, of omdat er iets anders buiten henzelf gebeurd is wat hen gedemotiveerd heeft. Ze zijn er in elk bedrijf. En iedere keer voel ik me dan zo machteloos en verdrietig. Want ik weet dat ze me niet geloven als ik zeg dat ik net zo was als zij. En dat ze er echt alleen zelf iets aan kunnen veranderen.

Zelf invloedsfeer bepalen

Mijn zakelijke zelfbeeld werd jarenlang gevormd door dingen buiten mij en buiten mijn invloedsfeer. Ik beoordeelde mezelf op basis van de mening van mijn laatste manager of de mate waarin ik voldeed aan de kopie van de functiebeschrijving die al sinds mijn indiensttreding in mijn ladeblok lag. En ik baalde stevig als ik weer extra taken op mijn bordje kreeg en ik trok het me heel persoonlijk aan als wat ik deed niet voldoende gewaardeerd werd. Want dat was toch wie ik was? Een directiesecretaresse. Loyaal, ondersteunend etc.

Sta eens op en loop naar een spiegel. En noem nu hardop 10 eigenschappen van jezelf zonder daaraan een oordeel te verbinden, gewoon 10 dingen die echt bij jou horen, die jouw persoonlijkheid vormen…
En? Was je nu weer loyaal, ondersteunend, altruïstisch, toegankelijk en gestructureerd? Of kwam er nu naar boven dat je bv. ook spontaan, sympathiek, ongeduldig, optimistisch of empathisch bent? En welke van die eigenschappen zet jij eigenlijk regelmatig in bij je werk?

Kun je misschien snel schakelen omdat je spontaan van aard bent? Of bouw je goede relaties met collega’s op door je sympathieke opstelling, zorgt je ongeduld dat de vaart erin blijft, motiveer je mensen met je optimisme? Of zou jouw empathisch vermogen er wellicht de oorzaak van zijn dat je haarfijn begrijpt op welke momenten je je manager wel of niet met iets moet lastig vallen?

Unieke succesfactor

Toen ik ooit voor die spiegel ging staan ontdekte ik dat ik – net als jij – een unieke set persoonlijke eigenschappen bezit die mijn succesfactor bepalen. Dat wie ik ben, echt niet in een profiel- of functiebeschrijving te vatten is. Want dat het juist die eigenschappen zijn die maken dat ik ergens goed in ben, credits voor krijg of prettige relaties opbouw. Essentieel voor een goede samenwerking en het behalen van gezamenlijke doelen.

En dat nieuwe zelfbeeld veranderde mijn manier van werken drastisch. De basis van mijn handelen komt nu voort uit wie ik ben, niet uit wat ik ben. Ik zie werk nu niet meer als taken of problemen, maar als situaties waarin ik waarde kan toevoegen of kan helpen een proces te stroomlijnen. Werk betekent niet langer doen wat een ander zegt of bedenkt, maar kijken waar je beiden heen wilt en zelf vorm geven aan de manier waarop je dat doel gaat bereiken. En als blijkt dat er geen gezamenlijk doel is, waarom zou je daar dan blijven? Is dat lef? Of is dat eerlijk zijn naar jezelf en anderen?

Ik daag je uit! Ga nog eens voor die spiegel staan en leg aan jezelf uit waarom je stil blijft zitten in een situatie die misschien wel klopt met het stickertje op je rug, maar niet met wie jij in de spiegel ziet. Niet met wie jij werkelijk bent. Leg aan jezelf uit waarom je er bewust voor kiest om niets te veranderen aan je eigen houding, gedrag of keuzes en doorgaat op dezelfde weg. Ben je gelukkig?

Als de spiegel en jij er dan nog niet helemaal uitkomen, mag je me altijd contacten om nog eens over ‘lef’ te sparren.

Renée van Dijk heeft veel ervaring in adviserende, assisterende en coördinerende rollen waarbij ze samenwerkte met topmanagers en professionals. Haar kracht ligt in het meedenken over verbeteringen. Ze gelooft dat ieder mens de ruimte verdient om te doen waar hij of zij goed in is. In tijden van veranderingen en in samenwerking met anderen is het niet altijd even gemakkelijk om echt goed tot je recht te komen. Renée adviseert je over veranderingen, denkt mee over je persoonlijke effectiviteit en helpt je door tijdelijk processen te coördineren. Als je haar de ruimte geeft om te doen waar zij goed in is helpt ze jou graag verder!

7 REACTIES

  1. Mooi om te lezen hoe je zo steeds verder verwijderd kunt raken van het keurslijf. En deze week vier je ook nog eens je 5-jarig jubileum als zelfstandige!

  2. Goed stuk. Op mijn werk zijn ze nu bezig met een ‘ontdek je talenten’ slag en daar sluit dit artikel goed bij aan. Voor veel mensen is het toch moeilijk om hun sterke punten goed te benoemen, juist omdat er zo vaak een waardeoordeel aan wordt gegeven, niet in de laatste plaats door henzelf. Maar als je al je kwaliteiten klinisch kunt bekijken, kun je ook je eigen talenten ontdekken en benutten.
    En als je geen entrepreneur wilt of kunt worden, dan is intrapreneur al een stap in de goede richting, denk ik.

  3. Zowel je goede als slechte eigenschappen maken je wie je bent. Spiegeltje Spiegeltje aan de wand… Zelfs de vreselijke stiefmoeder in de spiegel had goede eigenschappen, net als sneeuwitje slechte eigenschappen had. Zorg er in iedergeval voor dat je slechte eigenschappen voor je werken en je niet tegenwerken. Wees eerlijk naar jezelf want pas dan heeft de spiegel waarde. Mooi geschreven Renee en een inspiratie voor iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here