Stilstaan bij het “andere” en “nieuwe” werken

( 😉 what’s NEW?)

De laatste tijd was ik tergend moe en vroeg ik me af of deze moeheid puur van fysieke aard was of dat ik toch langzaam zelf toe was aan een supercoach die mij op weg kon helpen om mijn psychische gesteldheid te resetten. Waar waren mijn CONTROL – ALT – DELETE knoppen? Zouden die van mij soms tijdens de recessie wegbezuinigd zijn en heb ik dat door alle drukte niet opgemerkt?

Ik voelde me bekocht, bestolen en bedrogen. Hallo! Ik was toch op weg carrière te maken, heerlijke verre vakanties te plannen, mooie lieve gezonde goed luisterende en lerende kinderen op de wereld te zetten en bovendien dit alles met vier keer per week sporten voor een goddelijk strak lijf? Waarom lukte het me niet meer om helder en scherp te zien? Waren het echt mijn 40+ jaren die nu de rekening op mijn bordje presenteren en schreeuwen om een bezoekje aan de andere Hans? Was ik mijn focus kwijtgeraakt omdat er zoveel is wat ik niet wil missen?

Nieuwe volkslied werkend Nederland

“Blurred Lines”, een heerlijke smakelijke opzwepende song dito verpakt, lijkt in werkend Nederland het nieuwe volkslied te zijn. En wees eerlijk. Wie luistert er nog naar de woorden van “Duitsen bloed”en “den vaderland getrouwe” of weet de betekenis van “vrij onverveerd”?

Stilstaan en toegeven

Oké, even was er een heftige crisis maar na een levensverlengend infuus kunnen we verder met meer van hetzelfde. De berichten dat we langzaam uit de recessie klimmen en onze koopkracht voorzichtig toeneemt geven hoop. Toekomst aan onze horizon of niet?

Gaan we door met ons ego nog verder te voeden en op te blazen, testen wie op basis van kracht en uithoudingsvermogen de langste adem heeft? Of durven we het aan om te vertragen en even stil te staan en toe te geven aan onze moeheid? Stilstaan betekent: even niets, nothing, cut, pauze, in de vrij staan en slechts observeren wat er om ons heen gebeurt.

Niets is zo eng als schoorvoetend te moeten toegeven dat je het ook even niet weet, dat oude methodieken en theorieën in deze nieuwe tijd niet meer werken. Toch begint jouw toekomst ook NU, vandaag kun je echt al doen wat morgen nodig is. Ook als dat vertragen betekent.

Het mooiste nieuwe boek: Vandaag doen wat morgen nodig is – Ruimte maken voor sprongsgewijze organisatieverandering, van Rob Fijlstra kan ik je echt aanraden. Ik heb het vorige week gelezen en bruis weer van de energie en ideeën ( 😉 that’s NEW)!

Wat zie jij als je stilstaat?

In mijn werk als organisatiecoach/-trainer zie ik voorzichtig door mijn troebele blik heen, in de verte een beeld opduiken van “Bright Lines”. Zie jij ze ook? Het beeld van het onwennig op weg zijn en zoeken naar een andere manier van werken, het herijken van oude waarden en normen en het steeds meer gebruik maken van de technische mogelijkheden. Ik ben er klaar voor!

Welke “Bright Lines” zie jij aan de horizon van werkend Nederland verschijnen?

"Coach/Trainer and Changemanager" Ik hou ervan om mensen, individueel of in groepsverband, te coachen en uit te dagen zodat ze groeien in hun persoonlijk leiderschap. De balans tussen zakelijk excelleren, scoren en geluk boeit me. Ik geloof erin dat als mensen in beweging komen ze ontdekken wat ze werkelijk kunnen. Focussen op mogelijkheden geeft energie. Om dit te bereiken, probeer ik op geheel eigen wijze, met passie en enthousiasme, mensen tot actie over te laten gaan. Ik ben geen meeprater, heb een eigen visie, heb voelsprieten voor het onbesproken woord, ben leergierig, heb humor en krijg energie van samen ondernemen en resultaten behalen. Met mijn positieve instelling, mijn krachtige en energieke persoonlijkheid en sterk analytisch vermogen durf ik de vinger op de zere plek te leggen. Je kunt Juliette volgen op Twitter, met haar connecten op LinkedIn en een kijkje op haar website nemen.

2 REACTIES

  1. Hallo Juliette, Je blogbericht ontvangen. Goede titel trouwens. Fijn te lezen dat je weer bruist van de energie na het boek van Rob Fijlstra gelezen te hebben. Hartelijke groeten, Willeke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here