Stephen Covey in zeven minuten

Covey (1932 – 2012) schreef onder andere de bestseller The Seven Habits of Highly Effective People. Heb je het boek nooit gelezen of is de inhoud een beetje weggezakt? No worries. Je kunt in zeven minuten het gedachtegoed van Steven Covey opfrissen. Na het bekijken van dit filmpje ben je weer helemaal bijgepraat. Liever lezen? Lees hieronder de samenvatting of bestel het boek.

De beroemde acht eigenschappen van effectief leiderschap (eerst 7 en later 8) van Stephen R. Covey samengevat op één A4-tje.

1. Wees proactief

Iedereen kan kiezen hoe hij op een bepaalde situatie of probleem reageert. Je hoeft geen slachtoffer van de omstandigheden te zijn. Een proactieve houding is: ‘laat ik eens naar alternatieven kijken of ‘ik kan het ook anders aanpakken in plaats van te reageren met ‘zo ben ik nu eenmaal’.

2. Begin met het einde voor ogen

Door na te denken over wat wij willen dat anderen bij onze begrafenis over ons zeggen komen we erachter wat wij werkelijk belangrijk vinden. Hoe was je als collega, moeder of vriendin? Bepaal de visie en richting van je leven voordat je teveel energie in de verkeerde zaken investeert. Niemand denkt op zijn sterfbed tenslotte: ‘had ik maar meer gewerkt’.

3. Stel prioriteiten

De Duitse schrijver Johann Wolgang Goethe zei het heel mooi: ‘wat er het minste toe doet mag nooit ten koste gaan van wat er het meest toe doet’. Maak een schema van je belangrijke doelen en stem daar je tijdsindeling op af. Zeg ook eens vaker nee tegen zaken die misschien dringend zijn, maar niet belangrijk.

4. Denk in termen van win/win

De meeste mensen hebben een win/verlies mentaliteit. Als de ander verliest, winnen wij. Dat komt omdat er in het gezin vaak geen sprake is van onvoorwaardelijke liefde. Je moet het verdienen. Wat iemand waard is, wordt vervolgens vastgesteld door een vergelijking met anderen.

5. Probeer eerst te begrijpen…dan begrepen te worden

We staan te snel klaar met een mening terwijl we de situatie of persoon niet goed begrijpen. Leren luisteren is dan ook een cruciale eigenschap voor effectieve communicatie. Wij luisteren vaak niet om iemand te begrijpen, we luisteren om antwoord te geven en filteren alles door onze eigen zienswijze en ervaringen als referentiepunt te gebruiken.

6. Streef naar synergie

Synergie is de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de afzonderlijke delen. Voorwaarden hiervoor zijn vertrouwen, openheid en veiligheid. Pas als wij in anderen de kwaliteit en potentie kunnen zien, kan een werkelijk creatieve samenwerking ontstaan.

7. Houd de zaag scherp

Deze eigenschap heeft betrekking op het vernieuwen en onderhouden van jezelf oftewel je lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-emotionele vaardigheden. Of je nu sport, goed eet of inspiratie vindt in klassieke muziek, het is belangrijk om jezelf te blijven voeden en ontwikkelen.

8. Ontdek je eigen stem

Draag uit wat je echt wilt. En help anderen ook hun eigen stem uit te dragen. Dit maakt dat je het beste in jezelf en anderen naar boven haalt en zo de meeste creativiteit benut, kracht kunt uiten en resultaten zult boeken. Dit geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor organisaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here