Stage begeleiden is investeren in de volgende generatie

Waarschijnlijk heb je het – net als ik – gelezen: problemen met het aantal stageplekken. Er zijn er gewoonweg niet genoeg van.  Veelal worden er geen stageplekken aangeboden, omdat dit een extra belasting legt op de aanwezige werknemers. In deze tijd van ‘meer met minder’ is de neiging om dan ook nog extra tijd te spenderen aan de nieuwe generatie niet zo groot. Nog afgezien van de vraag of je hiermee niet jouw toekomstige concurrent creëert. Toch ben ik van mening dat het goed is om inhoudelijke stageplaatsen aan te bieden. Gedegen kennisoverdracht is in mijn optiek een belangrijk onderdeel van het behouden van de kwaliteit van het vak. Ongeacht welk vak.

Over secretaresses bestaan een heleboel (voor-) oordelen. Ik merk dat ik mezelf daar ook schuldig aan maak, kijkende vanuit de praktijk. Omdat secretaresse in welke vorm dan ook zeer zeker een praktijkgericht beroep is, las ik met belangstelling dat men in het MBO weer een meester – gezel constructie wil opzetten (op diverse nieuwssites te vinden). Dat vind ik een uitstekend idee, en het kan ook zeker in het secretaressenvak goed werken. Hoe dit organisatorisch geregeld wordt, is afhankelijk van het bedrijf waarin je werkt en soms ook van hoe hoog je in de hiërarchie staat. Onmogelijk is het echter niet.

Verwachtingen

De sollicitanten wil ik zelf uitkiezen. Immers, ik moet met de stagiaire werken? Het sollicitatiegesprek is altijd vrij pittig, omdat ik daar al wil weten of de energie die ik er in steek loont. Het gaat mij niet om de reeds opgedane werkervaring, want iemand komt niet voor niets stage lopen. Wat ik belangrijk vind is de intrinsieke motivatie: wat wil je, wat kun je, wat biedt je en wat hoop je te leren. En wat dit betreft wil ik liever iemand met iets minder goede cijfers maar wel een enorme wil om te werken en leren, dan iemand met goede cijfers en die de kantjes er van af loopt. Gedrevenheid is waar het bij mij om gaat, de rest valt bij te spijkeren.

Een stagiaire mag van mij als stagebegeleider iets terug verwachten. Het wekelijkse voortgangsgesprek, waar de voortgang volgens het stageboek gemeten wordt. Inzet en wil om iemand daadwerkelijk iets bij te brengen. Eerlijkheid in de te verwachten werkzaamheden en ook wat echt leuke extra opdrachten als dit mogelijk is. Ik vind het belangrijk is om duidelijk te zijn in de voortgang. Iemand de hemel in jubelen is makkelijk, maar als de bejubelde de benodigde kwaliteiten eigenlijk niet beheerst, ben je als stagebegeleider er medeverantwoordelijk voor dat de stagiaire de vaardigheden wel krijgt. Datzelfde geldt voor het iemand negatief beoordelen. Immers, je weet welk niveau de stagiaire heeft en kunt haar dan ook niet beoordelen zoals je een gelijkwaardige collega zou beoordelen. Een stagiaire als ‘onvoldoende bekwaam’ beoordelen op complexe zaken als je die haar niet hebt laten uitvoeren en een negatieve beoordeling is al helemaal ‘NOT done.

Niet alleen voor de stagiaire

Wat ik erg goed vind aan het begeleiden van stagiaires is dat het mij dwingt om mijn eigen werkprocessen constant onder de loep te nemen. Ik kan deze processen tegen de leerstof zetten, en ook vind ik het leuk om te sparren met stagiaires over hun inzichten. Bovendien moet ik voor mezelf kunnen uitleggen waarom ik iets doe zoals ik het doe. Zelf houd ik er niet van als ik iets moet doen ‘omdat iemand dat zegt’, dus wil ik dit ook niet aan een ander opleggen. Natuurlijk kan dit eng zijn, want het kan zomaar blijken dat hetgeen ik doe inmiddels zwaar achterhaald is, of heel erg omslachtig. Een stukje zelfkennis en zelfreflectie is daarmee van belang, want ik moet voor mezelf ook kunnen toegeven dat ik dingen niet (meer) zo goed doe, dat werk sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd. ‘Indutten’ is dan ook zeker geen optie.

Mijn eigen ervaring met het begeleiden van stagiaires is bijzonder positief. Ja, het kan behoorlijk vermoeiend zijn. Ja, het is arbeidsintensief. Het is ook niet altijd even leuk, zeker niet als er een negatief advies of negatieve beoordeling gegeven moet worden. Maar het gevoel is super als je aan het eind van de rit kunt zeggen: ik heb iemand een goed rugzakje meegegeven.

Het grootste compliment wat ik als stagebegeleider heb gekregen is ‘streng en veeleisend, maar ik heb veel geleerd’. Dan heb ik gedaan wat ik kon in de beperkte periode die ik met een stagiaire heb gehad, en uiteindelijk is dat het doel.

Bijna 20 jaar ervaring als ondersteuner op afdelingen, voor het management en directies en als key account representative in de logistieke sector (opslag en distributie), maar is nog steeds niet uitgeleerd. Is sinds kort werkzaam als medewerker servicecoördinatie op een ICT-afdeling. Gelooft in vooruitgang en kennisoverdracht. Heeft een eigen mening en haar lijfspreuk is dan ook: "als je nergens voor staat, val je voor alles". Je kunt Janneke volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here