Rebranding voor de secretaresse

“Ontsecretaressen” is sinds 2011 een begrip in Nederland en België. Onder meer opgericht om organisaties en beroepsbeoefenaren wakker te schudden en te laten nadenken over de toekomst van het managementondersteunende vak. Want de voorspellingen logen er niet om. 

De trendwatchers van toen hebben gelijk gehad. Er zijn inmiddels tienduizenden secretaressebanen verdwenen en die zullen ook niet meer terugkomen. Digitalisering heeft al veel klassieke secretaressetaken verdrongen. En die ontwikkeling gaat door. Organisaties richten hun managementondersteuning lean in en steken in op standaardisering van werkzaamheden. En alles wat gestandaardiseerd is, kan als volgende stap worden gedigitaliseerd. En op termijn zelfs gerobotiseerd? Wie zal het zeggen.

Nieuwe dimensie

Rebranding voor de secretaresseAls professionals binnen het vakgebied van ondersteuning lopen we ons daarom langs de kant warm om future proof te worden. Een terechte inspanning voor wie als secretaresse aan de bak wil blijven. Maar hoe futureproof is de functietitel zelf nog? Wordt het onderhand geen tijd om een nieuwe dimensie te geven aan het begrip “ontsecretaressen” door afscheid te nemen van de functietitel secretaresse? Over te gaan tot rebranding van ons vak dus?

Handige marketingstrategie

Rebranding is een handige marketingstrategie. Zeker als je er goede argumenten voor hebt. Dit zijn er een paar:

  • Een bestaande naam kan als ouderwets worden ervaren of een negatief imago oproepen…. Check! Twijfel? Zoek dan voor de aardigheid maar eens via ‘Google afbeeldingen’ naar ‘secretaresse’ of ‘secretary’. Sommige plaatjes zijn niet mals.
  • De bestaande naam dekt de lading niet meer………..Check! De traditionele secretaressetaken vormen nog maar een klein onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden of zijn zelfs in z’n geheel verdwenen.
  • Discrepantie tussen imago en gewenste identiteit………Check!  Het imago van koffieschenkende dame in kokerrok hulp sluit op geen enkele manier aan bij het plaatje van de pro actieve, goed opgeleide sparringpartner die we willen zijn.

Secretaresse geen sterk merk

Voor de buitenwereld is ‘secretaresse’ alles behalve een sterk merk. Wat hebben we dus te verliezen door van deze functietitel afscheid te nemen? Willen we een future proof imago uitstralen, dan hoort daar een naam bij die evenzeer futureproof is. Ik ben van mening dat het moment is aangebroken om de gender-neutrale term ‘assistant’ in al z’n gradaties en vormen massaal te omarmen.

Andere naam, andere beleving

Eén van de gouden regels voor een succesvolle rebranding is de naamsverandering aan te grijpen voor kwaliteitsverhoging. Aan deze voorwaarde voldoen we. Iedere zichzelf respecterende assistant is tegenwoordig bezig met het volgen van cursussen, trainingen, workshops, webinars etc. Het aanbod is net zo groot als veelzijdig en vindt gretig aftrek.

Een andere merknaam betekent een andere merkbeleving en kan als zodanig bijdragen aan sterkere positionering van het vak. Beslist geen overbodige luxe. Want het opschroeven van de functie-eisen heeft de afgelopen 1,5 tot 2 jaar gelijke tred gehouden met het terugschroeven van de salarissen. En ook daar moest maar eens een eind aan komen. Het moment is aangekomen om te zeggen: “Tot hier. En nu verder. Onder een andere naam.”

Brilliant Assistant Mastermind Community - launch banner

Volgt de modernisering/professionalisering van het vak op de voet en is daarom vanaf het eerste uur aangehaakt bij Ontsecretaressen. National Chairman van EUMA Nederland, een internationale netwerkvereniging met zo'n 1500 leden in Europa en daarbuiten. Als Executive Assistant werkzaam voor PwC op verschillende kantoren in het land, als 'virtual assistant in loondienst'. Je kunt Greetje volgen op Twitter of contact zoeken via LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here