Raises, not Roses!

Vanmorgen viel mijn oog op deze tweet 

“Wist je dat…het beroep secretaresse tijdens de Industriële Revolutie is ontstaan? En het zich blijft ontwikkelen?” 

Mijn interesse was gewekt. Nieuwsgierig klikte ik door op het linkje in deze tweet dat naar dit artikel verwijst. Een artikel over de geschiedenis van het beroep van secretaresse en de strijd om gelijkheid in lonen. Aardig stukje maar ik miste een deel en daarom ben ik even achter mijn schrijfmachine gaan zitten.

De meest voorkomende baan voor de Amerikaanse vrouw is sinds 1950 secretaresse. Al spreekt men tegenwoordig liever van administrative professional. Het aantal secretaresses in Amerika groeit nog steeds. Dat zal in ons land niet anders zijn en we kennen hier ook de vele functienamen en specialisaties. Prachtig!

De opkomst van de secretaresse kwam met de industriële revolutie, de periode waarin er een hoop papierwerk ontstond. Begin vorige eeuw werd het al snel een echt vrouwenberoep. Een vrouwenberoep omdat vrouwen zonder opleiding nu toch aan het werk konden en vrouwen voor minder geld dan mannen dezelfde werkzaamheden wilden verrichten.

Secretariële emancipatie

Later kwamen vrouwen op voor hun rechten en er ontstond een beweging die zich hard maakte voor de verdere emancipatie van het secretariële beroep. De secretariële emancipatie werd geleid door enkele Amerikaanse feministen en in de jaren 70 groeide deze beweging enorm. Met secretaressedag werd zelfs de slogan Raises! not Roses gebruikt.

Secretaressedag als speciale dag om de secretaresse te bedanken voor haar inzet was toen al iets waar deze beweging geen trek meer in had. Secretaresses kregen te weinig uitbetaald, werden ondergewaardeerd en accepteerden geen zoethoudertjes meer. Deze beweging heeft voor veel verbeteringen gezorgd in positieve zin. Maar door deze beweging heeft het woord secretaresse ook een steeds negatievere lading gekregen want de nadelen van het vak werden voor iedereen zichtbaar.

Exit met de secretaresse

Door de jaren heen is al meerdere malen voorspeld dat het beroep van secretaresse zal ophouden te bestaan. Daar ben ik er geloof ik ook 1 van. Dat het beroep verandert en zich blijft ontwikkelen is een andere manier van uitleggen en komt wellicht wat vriendelijker en minder bedreigend over dan mijn “einde oefening” uitleg. Maar het wordt ook vaak op die manier, als zwevend puntje, uitgelegd omdat er gewoon niet goed begrepen wordt dat we van het ene naar het andere tijdperk aan het overstappen zijn.

Communicatietijdperk

Het beroep van secretaresse is ontstaan vanuit een behoefte die past op de organisatie en managementstijl van de vorige eeuw. Een managementstijl gebaseerd op controle. Deze managementlagen zien we nu massaal verdwijnen, evenals de ondersteuners. De volgende revolutie is al aan de gang, een revolutie die wordt gekenmerkt door een andere vorm van communiceren, technologie en faciliterend leiderschap. In de workshops van #ONTSECRETARESSEN wordt deze nieuwe fase ook welk Organiseren 3.0 of netwerkorganiseren genoemd.

Ik sta nog steeds vol achter mijn uitspraak dat de secretaresse daadwerkelijk ophoudt te bestaan. Waarom? De industriële revolutie nadert haar einde. Het huidige systeem, dat is gebaseerd op het industriële tijdperk, is ziek en de functienaam secretaresse daarmee ook. Wat ga jij doen in het nieuwe tijdperk? Praat er eens over bij een van de bijeenkomsten of in onze community op LinkedIn.

5 REACTIES

  1. Ik ben het met Ingrid eens. Een nogal heftige uitspraak die nogal binnenkomt. Ik vind het ook niet passend in het artikel. Geweldig dat je zo goed de strijd voert voor het secretaressevak en de belangen van de secretaresse, maar ik vrees dat je met dat slotstukje een beetje de bocht uitvliegt. Het komt bij mij persoonlijk nogal binnen en ik krijg de neiging de site weg te klicken i.p.v. verder te kijken. En dat kan denk ik niet je bedoeling zijn. Verder prachtige site en goede initiatieven, maar als je die zin even aanpast komt dat voor een aantal van ons denk ik prettiger over.
    Hartelijke groet, Anja

  2. De huidige systeem is ook aan verandering onderhevig en dit vergt aanpassingen aan zowel het systeem als de functie van secretaresse.
    ****
    Door het systeem “ziek” te noemen (ben ik wel met je eens trouwens), en de functie van secretaresse ook, zal nog steeds secretaresses boos maken. Ze vereenzelvigen zich misschien met ziek zijn. Dat wil niemand, denk ik…
    Wel prima site, en interessante materie.

    Zelf ben ik bezig met een opleiding tot levenscoach. Een verandering in anticipatie op de toekomst én m’n passie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here