Ontroerend goed

Het is weer tijd voor de winter. Tijd, of eigenlijk de zon, is prominent bepalend voor onze dagindeling en dit weekend winnen we een uurtje. De meeste klokken gingen vannacht automatisch op wintertijd, enkelen mogen we nog handmatig bijdraaien. Die ouderwetse klokjes zijn soms verantwoordelijk voor het behoorlijk ontregelen van een aantal huishoudens op de eerste werkdag na het ingaan van de wintertijd.

Ontfermen

Bij mij thuis gaan al bijna alle klokken vanzelf naar de juiste tijd maar de voor mij meest belangrijke tijd aanduider, die ene die zo gezellig en geruisloos op het nachtkastje staat te tikken, niet. Het zou morgen wel eens voor wat spanning kunnen zorgen als de heer des huizes die vandaag niet op de juiste tijd instelt. Ik doe namelijk niet aan klokken instellen en mag er liefst niet eens aankomen want dan zou de boel wel eens helemaal kunnen ontregelen. Bij mij in huis gaan dus eigenlijk wel alle klokken vanzelf naar de goede tijd.

Onthaasten

De vrouw des huizes heeft absoluut geen geduld voor pielen met knopjes op klokjes en zou liever een nieuwe wekker die automatisch naar de juiste tijd springt aanschaffen maar aan de andere kant ben ik ook wel weer gehecht aan dit exemplaar. Geen haast dus en staat niet op de to do lijst. Komt wel een keer en deze moet eigenlijk eerst kapot voor er een nieuwe mag komen.

Tijd is een mooi goedje, je kunt het indelen zoals je wilt, analoog, digitaal, in blokken, in jaren etc etc. Als je de tijd vooruit zet, win je een uur en als je de klok terugdraait verlies je er een, logisch. Je kunt tijd van een ander kopen en per uur betalen voor de verrichtte werkzaamheden. Tijd is uit te drukken in geld maar helaas kun je verstreken tijd niet terugkopen.

Ontvlambaar

Ik ben in het trotse bezit van een zeer onregelmatig gratis terugkerend ochtendhumeur. Indien er morgen chaos heerst vanwege de verwarrende klok toestanden is er iemand schuldig maar dat ben ik uiteraard niet zelf. In een ietwat licht ontvlambare staat zal ik iemand of iets de wind van voren geven en ik daar heb er nu al zin in. Even lekker flink tekeer gaan doet een mens goed, zeker een mens met een ochtendhumeur.
Na een klein halfuurtje ben ik over het algemeen weer ochtendhumeurvrij en werk ik mijn zorgvuldig ingedeelde agenda fluitend af onder het genot van een kopje koffie uit een automaat die nog de verkeerde tijd aangeeft.

Onthouden

Mijn agenda onthoudt alles voor me en dat is best prettig want dan hoef ik dat zelf niet meer te doen en heb ik tijd over voor andere bezigheden. Zo lees ik veel en vooral online. Ik heb geen abonnementen op papieren tijdschriften of kranten en wat er hier, ondanks de NEE NEE sticker, op de mat valt verdwijnt bijna allemaal linea recta in de papierbak.

Laatst heb ik mijn persoonlijke gegevens online achtergelaten om de uitslag op een onderzoek te ontvangen. Als ik mijn gegevens ergens achterlaat met een bepaalde reden houdt mijn agenda bij of wederpartij de afspraak nakomt. Na een aantal weken nog altijd niks en na enig informeren bleek de boel nog gedrukt te moeten worden. Gedrukt?

Ik, met mijn online focus, was in de veronderstelling dat de uitslag online gepubliceerd zou worden en dat wanneer ik mijn gegevens achterliet de uitslag per mail zou worden toegestuurd. Verkeerde aanname maar tot op heden ook nog niets per post ontvangen. De lijst met adressen is blijkbaar niet helemaal goed doorgekomen en eigenlijk vind ik dat wel prima.

Ontlokken

Voor je het weet krijg je weer een nieuwsbrief waar je moeilijk vanaf komt en zou ik er weer zijn ingetrapt middels een lokkertje.
Het gebeurt heel vaak dat je je niets vermoedend ergens voor hebt opgeven en je gegevens direct worden doorverkocht aan hypotheekadviseurs, verzekeraars en god mag weten wie. Mailinglijsten zijn serieus geld waard en worden voor hoge bedragen doorverkocht. Denk maar eens aan de malinglijst van de Albert Heijn vanwege het aanvragen van je bonuskaart, die is vast heel veel geld waard.
Ook op LinkedIn zijn er figuren die je ineens gaan mailen op je persoonlijke mailadres. Ik vind dat ronduit brutaal want ik heb me er nooit voor aangemeld en stuur meestal een reactie met dat ik graag van de mailinglijst af wil.

Ontsteken

Ongevraagde reclame email van iemand die ik niet ken, nooit zaken mee heb gedaan of bewust geen zaken meer mee doe, vind ik zo wanhopig en opdringerig dat ik het niet eens meer lees. Post ongevraagd op de deurmat vind ik helemaal kanloos. Wat ik trouwens ook wel eens doe met ongewenst papier is de open haard aansteken. Papier dat ik anders naar de papierbak had moeten brengen.

Ontstemmen

Wat wil ik nou eigenlijk zeggen met dit verhaal…. Tja, wees creatief en lees eens tussen de regels door. Van kennis delen en samenwerken krijg je energie maar helaas zullen er altijd mensen en partijen zijn die niet willen delen, alles achter gesloten deuren willen afhandelen, missers in de doofpot stoppen en voornamelijk bezig zullen blijven met nemen en zenden.

Er zijn situaties en ervaringen, zowel ontroerend goede als ontroerend slechte, die niet in woorden zijn uit te drukken en dat hoeft ook niet. Bepaal zelf wat goed is voor je en wees zuinig op je reputatie want het zou pas echt zonde van de tijd zijn als je tijd aan damage control zou moeten besteden.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Besteed je tijd zorgvuldig, verlies geen tijd door aan een dood paard te gaan staan trekken, leef bewust en vier je successen.

Eens in de zoveel tijd heb ik een ont-moment. Vandaag had ik nog een uurtje over voor dit blog en vanwege mijn vooruitziende blik ga ik zo stiekem zelf even mijn wekker een uurtje terugdraaien als dat al niet is gebeurd.

2 REACTIES

  1. Leuk verhaal en zeker herkenbaar. Uiteindelijk draait het ook om de vraag hoe transparant wil je zelf zijn over jezelf. Ben je heel transparant en deel je veel dan willen anderen ook meer van je weten. Neem nou Twitter. Je kan heel transparant zijn en iedereen je laten volgen. Dat levert hele vreemde volgers op waar je zelf nieuwsgierig van wordt wie en wat ze zijn. Meestal zijn dit erg vage accounts waarvan je zelf niet snapt dat ze jou de moeite waard vinden om te volgen. Ook hierbij is het gezegde ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet’ zeker van toepassing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here