Hoe sterk is jouw wachtwoord?

Internetveiligheid begint met bewustwording. Wees je er van bewust dat het zogenaamde datagraaien nu eenmaal gebeurt. Wees je er ook van bewust dat je apparatuur altijd meekrijgt met fabrieksinstellingen, met name routers maar ook andere apparatuur in het kader van The Internet of Things. Deze instellingen dien je direct na installatie aan te passen, inclusief het veranderen van het wachtwoord.

Voor de aanmelding bij een computer, sociale media, internetbankieren zijn een naam en een wachtwoord nodig. Deze wachtwoorden worden versleuteld op het desbetreffende apparaat opgeslagen, zodat de wachtwoorden niet bekend worden als het bestand met wachtwoorden door een onbevoegde gelezen wordt. Dit gebeurt door middel van een algoritme, dat het onmogelijk maakt de versleutelde gegevens te decoderen.  

Hashing is het eenwegs versleutelen van wachtwoorden. Dit zie je vaak bij internetformulieren waar je een wachtwoord moet intypen. Zodra je jouw wachtwoord hebt ingevuld en het formulier hebt verzonden, wordt het wachtwoord versleuteld opgeslagen op de server (al dan niet tijdelijk) en is deze niet meer terug te halen.

Encryptie is het tweewegs versleutelen van tekst. Niet alleen kun je de tekst versleutelen (onzichtbaar maken), maar met het juiste programma kun je de tekst ook weer zichtbaar maken. Dit wordt minder gebruikt voor wachtwoorden en meer voor vertrouwelijke digitale tekst.

Sterke en zwakke wachtwoorden

Hoe vaak wordt er niet gevraagd om een sterk wachtwoord? En wat is een sterk wachtwoord eigenlijk?

Een sterk wachtwoord is een wachtwoord met verschillende karakters. Niet alleen letters en cijfers, maar ook gevarieerd hoofdlettergebruik en het gebruik van leestekens. Ook het aantal karakters telt mee: hoe langer het wachtwoord, hoe langer het duurt voordat het geraden is.

Zwakke wachtwoorden zijn vaak geboortedata (in gewone of omgedraaide volgorde), de namen van dierbaren (echtgenoten, kinderen of huisdieren) en zijn relatief makkelijk te raden, zelfs door niet-hackers. Ben jij er zo’n één die het liefst dit soort wachtwoorden gebruikt? Zet dan niet de rest van je leven op internet. Sommige mensen kunnen overal in komen, maar maak het een gemiddelde datagraaier niet té makkelijk.

Verander regelmatig het wachtwoord van je emailadressen en je toegangscodes tot je pc, laptop en smartphone. Dit verhoogt de barrière.

Moeilijke wachtwoorden onthouden

Het is vaak ondoenlijk om moeilijke wachtwoorden te onthouden, als je bedenkt bij hoeveel websites je aangemeld bent. Ik maak gebruik van een password manager, een programma dat een kleine database aanmaakt waar de wachtwoorden worden versleuteld en die alleen te openen is als je het juiste hoofdwachtwoord (master password) hebt. De meeste password managers hebben niet alleen een desktop programma voor de PC of Mac, maar ook een app voor je mobiele apparaat (of er zijn apps die jouw bestand kunnen inlezen).

Het database bestand kun je lokaal (op je apparaat) opslaan, maar ook in je online opslagruimte als OneDrive, Google Drive of Dropbox. Zo kun je het altijd benaderen, zolang er maar een internetverbinding is.

Maak het datagraaiers niet te makkelijk

Welke password manager voor jou het beste werkt, is een kwestie van uitzoeken. Als je in een willekeurige zoekmachine de zoekterm “password manager” invult, krijg je veel resultaten.

Bing | Google | Yahoo

Tip: kijk naar de waardering (hoeveel sterren heeft het programma), gebruikerservaring (is het eenvoudig in gebruik), mobiele toepassingen (is er een app waarmee je het databasebestand kunt inlezen op je mobiele apparaat).

Met een wachtwoordmanager heb je geen reden meer om jezelf te verschuilen achter motivaties als “Ja, maar dit is zo lekker makkelijk” of “Deze gebruik ik al zó lang”. Want juist op deze manier krijgen datagraaiers de kans. Geef ze die kans niet; maak je wachtwoord net zo sterk als jijzelf.

Weten hoe versleuteling werkt? Dit is een leuke site om te beginnen: klik.

Bijna 20 jaar ervaring als ondersteuner op afdelingen, voor het management en directies en als key account representative in de logistieke sector (opslag en distributie), maar is nog steeds niet uitgeleerd. Is sinds kort werkzaam als medewerker servicecoördinatie op een ICT-afdeling. Gelooft in vooruitgang en kennisoverdracht. Heeft een eigen mening en haar lijfspreuk is dan ook: "als je nergens voor staat, val je voor alles". Je kunt Janneke volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

1 REACTIE

  1. Mogelijk heb je er over gehoord: de Heartbleed Bug. Een vervelend ding dat internetverbindingen ongemerkt ‘open zet’ en wachtwoorden steelt. Lees dit artikel goed en kijk of jij jouw wachtwoord(en) moet veranderen. Het geeft ook het belang van een password manager weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here