Ga jij voor jezelf in 2014?

Het einde van een jaar is een traditioneel moment om vooruit te kijken én terug te blikken. Het is puur symbolisch, want 17 maart of 23 september lenen zich daar natuurlijk net zo goed voor… Als het gaat om je eigen ontwikkeling en je professionele leven is het hoe dan ook een prima punt om te kijken of je nog ‘op koers’ ligt. Drie methodes om terugkijken en vooruitkijken handen en voeten te geven.

De tijdcapsulemethode

Wat zou het leuk geweest zijn als je in 2003 had opgeschreven hoe je er in 2013 bij zou zitten op zakelijk gebied. Wat je nu doet, hoe je functie eruit ziet, welke opleidingen je hebt gevolgd. Had je de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar correct kunnen voorspellen? Of heeft je leven een afbuiging gemaakt die je toen met de beste wil van de wereld nog niet had kunnen voorzien?

Tien tegen één dat je geen envelop hebt liggen die je op Oudejaarsavond 2013 vol verwachting kunt openscheuren. Helaas. Maar wat let je om hem nu te schrijven voor 2023? Vind je dat te ver weg, schrijf hem dan voor Oudejaarsavond 2014.

Formuleer waarvan je hoopt dat je in de komende tijd een stap in zet. Schrijf over een angst die je tegen die tijd hopelijk hebt overwonnen, iets nieuws dat je hebt geprobeerd, een fout waarvan je nu wel hebt geleerd…

Schrijf het aan jezelf gericht, sluit de envelop met daarin je brief of kaartje en leg het op een plek waarvan je weet dat je hem volgend jaar makkelijk vindt: de doos met kerstspullen bijvoorbeeld.

De keienmethode

Er bestaat een bekende metafoor van Stephen Covey, over een pot met keien, kiezels, zand en water. Kern van zijn redenering is dat je een pot beter eerst met grote keien kunt vullen (en vervolgens kiezels, zand en water), omdat de omgekeerde volgorde niet werkt. De metafoor (‘eerst de belangrijke dingen!’) vertaald naar je werk houdt in dat je beter veel tijd kunt steken in dingen waar je professioneel van groeit, zoals een opleiding volgen, dingen die je zichtbaar maken in de organisatie, het reorganiseren van een bepaald proces of een project trekken.

Liever dat, dan je energie vooral steken in zaken die je enorm bezig kunnen houden, maar waarmee je nauwelijks verschil maakt in het zakelijk leven. Zoals het afhandelen van alle binnenkomende e-mail, zonder structurele oplossingen te zoeken om de stroom in te dammen. Het eindeloos schaven aan de perfecte notulen. Het ingaan op alle verzoeken van alle collega’s, omdat je graag dienstverlenend bezig bent.

Pak een vel papier en een pen, en noteer drie dingen waar je het afgelopen jaar veel tijd en energie in hebt gestoken. Kijk er kritisch naar. Waren het keien, of ben je ongemerkt toch vooral bezig geweest met kiezels, zand en water?

De babystepsmethode

Het gevaar van te veel willen (en te snel) is dat er helemaal niets meer uit je handen komt. Als je streven is om volgend jaar je opleiding af te ronden, maar ook een aantal grote taken erbij te nemen in je functie én de fusie van twee secretariaten in goede banen te leiden, dan is de kans enorm groot dat dit hem niet gaat worden. Kleine stapjes!

Ambitieus zijn is heel goed, maar hak zo’n olifant in behapbare stukken en geef je voornemen ook een plek in de tijd.

Wat wil je op 30 juni bereikt hebben? Welke stap kun je tussen nu en 30 juni zetten?

Dan is het jaar precies halverwege en is het een uitstekend punt om te evalueren. (Let op dat ik bewust NIET kies voor 1 juli… deadlines aan het einde van een maand lijken veel dichterbij dan die aan het begin. Net als € 9,95 veel goedkoper lijkt dan € 10,00: een kwestie van jezelf voor de gek houden.)

Benoem een concrete eerste stap die je kunt zetten op weg naar je doel en dus ook wanneer je die gaat zetten. Vind je het lastig om dit in je eentje te doen, zoek dan iemand die met je mee wil denken of die jou scherp houdt. Door je bijvoorbeeld op een bepaalde datum te vragen naar je vorderingen.

Welke methode je ook kiest; bedenk dat de belangrijkste eigenschap van een goed voornemen is dat hij onbeperkt houdbaar is. Of je nu op 1 januari start of op 4 april: vergeet niet waarom je deze keuze wilde maken. De reden waarom, dát moet je de energie geven om het te doen.

Veel succes en een gelukkig 2014!

Karen is werkplektrainer en professional organizer en leert mensen op allerlei niveaus slim omgaan met tijd, taken en ruimte. Vanuit haar bedrijf New Broom geeft ze sinds 2009 trainingen en workshops over effectiever en efficiënter werken. Met haar programma ‘New Broom Grip Op Je Werk’ helpt ze professionals om meer grip te krijgen op hun werk, zodat niet de waan van de dag maar zijzelf baas zijn over waar hun aandacht, tijd en energie naartoe gaat. Je kunt Karen (Newbroom) volgen op Twitter of met haar connecten op LinkedIn.

1 REACTIE

  1. Een leuk artikel, passend bij deze periode, waarin menigeen nadenkt over zijn plannen voor het komende jaar: drie praktische methoden voor wie er in 2014 weer helemaal zin in heeft!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here