Dertien Virtual Assistants in een dozijn

Al trekt de markt langzaam wat aan het aantal beschikbare assistants is nog altijd erg groot. Een opdrachtgever of werkgever heeft het nog altijd voor het kiezen en doet via een cv èn Social Media een eerste screening van kandidaten.

Dat ben ik voor een klein onderzoekje ook eens gaan doen, het screenen van profielen op Social Media. Wat daarbij direct opvalt is dat de websites en profielen van management ondersteuners, de MA’s, VA’s, PA’s etc, zo sterk op elkaar lijken dat een opdrachtgever begrijpelijkerwijs kiest voor degene met het laagste uurtarief. De mevrouw of meneer van € 35 per uur kan per slot van rekening exact hetzelfde als die van € 65 per uur.

Interim en freelance management ondersteuners willen graag innoveren en voegen massaal de dienst Virtual Assistant (VA) toe aan het bestaande dienstenpakket. Logisch want dat is inherent aan de huidige manier van werken waarbij plaats en tijd onafhankelijk werken ook voor ondersteuners gebruikelijker wordt. Een uitbreiding van het dienstenpakket zodat het beter past bij deze tijd. Zo gezegd zo gedaan. Het lijstje ziet er enigszins gechargeerd dan ongeveer zo uit;

 • Management ondersteuning
  • Agendabeheer
  • Telefoon
  • Planning en voorbereiding diverse vergaderingen
  • Ontvangen van bezoek
  • Organiseren evenementen en zakenreizen
  • Eerste aanspreekpunt
  • Notuleren
  • etc
 • Virtuele ondersteuning
  • Agendabeheer
  • Telefoon
  • Planning en voorbereiding diverse vergaderingen
  • Organiseren evenementen en zakenreizen
  • Eerste aanspreekpunt
  • Social Media ondersteuning
  • etc

Wat is het verschil? Precies! Doe die mevrouw of meneer van € 35 per uur maar.
Hier spreekt absoluut niet uit waarom deze freelancer de beste VA voor een bepaalde opdracht is of juist geweldig geschikt om aanwezig te zijn op de werkvloer.

De VA is een specialist

De toevoeging van een dienst – en in dit geval eigenlijk alleen het toevoegen van Social Media – of het verbreden van je dienstenpakket is geen garantie voor het verkrijgen van een opdracht. Vaak werkt een dergelijke weergave of verbreding van je dienstenpakket zelfs averechts. Houd het simpel. Beschrijf de expertise en niet de taken. Waar ben jij goed in.
Een klassieke secretaresse kent bijvoorbeeld de specialisatie juridisch secretaresse (voor zolang deze nog houdbaar is ;-)) en een moderne die van online samenwerken en specialisaties die daar uit voortvloeien of ontstaan. Kies bewust een specialisatie die bij je past en maak het aanbod van je diensten kleiner. Narrow it down!

Welke specialisaties heb jij (in de loop der jaren ontwikkeld). Binnen welke branche heb je veel ervaring? Banken, medisch, juridisch, evenementen etc etc. Begin je nu als freelancer? Denk dan goed na over wat je precies wilt gaan doen, hoe je je denkt te kunnen onderscheiden van de rest en welke profilering het best bij jou past. Ben je al langer werkzaam als freelancer, onderzoek dan eens of je je duidelijker kunt onderscheiden van de rest. Wat zijn jouw specialisaties of welke talenten wil je verder gaan ontwikkelen? Maak daar een overzichtje van en zet dat op je website of profiel.

Gezonde concurrentie

Met elkaar concurreren op inhoud is goed. Concurreren op uurtarief is niet altijd nodig. Een hoger uurtarief hoeft helemaal geen belemmering te zijn als maar goed onderbouwd kan worden waar dat hoge uurtarief precies voor staat. Ik durf zelfs voorzichtig uit te spreken dat de lage uurtarieven door de doelgroep zelf in stand worden gehouden als niet wordt afgestapt van het denken in taken. Ben je nu aan het werk voor een naar jouw mening te laag tarief, ga dan eens het gesprek aan om af te tasten of er ruimte is voor een verhoging vanwege je uitmuntende functioneren en specialistische kennis.

Sparren met vakgenoten is belangrijk en sparren met niet-vakgenoten, die zomaar je volgende opdrachtgevers kunnen zijn, is misschien nog veel belangrijker. Besteed daar voldoende tijd aan en ontmoet (nieuwe) mensen door naar verschillende netwerkbijeenkomsten te gaan. Deel je kennis en aanpak.

De secretaresse als virtuele verbinder

Er wordt mij heel vaak gevraagd wat een Virtual Assistant zoal doet of mag doen. Ik heb daar geen pasklaar antwoord op in de zin van een lijstje met mogelijke taken. Dat is niet relevant. Er zijn geen regels voor wat wel en niet tot het takenpakket van een VA behoort en laten we die vooral ook niet gaan bedenken. De secretaresse verandert meer en meer in een virtuele verbinder en kan bijvoorbeeld de rol van (assistant) community manager op zich nemen.

Lees ook het artikel uit het special Magazine van Roland Hameeteman nog eens, De opkomst van de virturesse, waarin hij beschrijft hoe hij de rol van een moderne secretaresse ziet.

Laat je vooral ook inspireren door wat andere freelancers en potentiële opdrachtgevers onder de noemer VA beschrijven. Profileer je authentiek door bij jezelf te blijven en steek veel tijd in je netwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here