De verandering van de arbeidsmarkt door computerisering

Met behulp van de resultaten van het onderzoek van de Oxford universiteit, ‘The Future of Employment: How susceptible are jobs to automation’ heeft de BBC een handige tool ontwikkeld waarmee er per functie kan worden opgezocht wat de kans van automatisering is. De tool werd afgelopen weekend gepubliceerd op BBC News.

Robots gaan langzaamaan onze rotklussen overnemen dat is niets nieuws. Maar blijft het wel bij de rotklussen? De automatisering kent geen grenzen en de ontwikkelingen gaan heel erg snel. De snelheid waarmee nieuwe technologie echter wordt doorgevoerd in bestaande banen gaat een stuk minder snel. Banen die in de toekomst onder druk komen te staan zijn onder andere die van receptionisten, telemarketeers, boekhouders, taxateurs, kelners, boeren maar ook die van medisch- en juridisch secretaresses.

Computerisering juridisch secretaresse 98%

Op de derde plek van de top 366 van banen uit het onderzoek staat de juridisch secretaresse. Ben je werkzaam als juridisch secretaresse en bestaan jouw werkzaamheden voornamelijk uit taken die gedigitaliseerd kunnen worden? Dan is het tijd om te innoveren. Ga hierover in gesprek met collega’s en leidinggevenden. Hoe zou jouw rol binnen de organisatie er over 20 jaar uit kunnen zien. Er is een grote kans van 98% dat die rol niet de werkzaamheden van nu bevat.

juridisch secretaresse

 

Computerisering officemanager 1%

De officemanager is een rol waar veel creativiteit en een hoge mate van sociale intelligentie voor nodig is. In Nederland is de rol van officemanager per bedrijf verschillend. Ben je werkzaam als officemanager? Durf dan ook kritisch naar jouw dagelijkse werkzaamheden te kijken. Wat kan er beter, handiger, geautomatiseerd?

officemanagerVolledige lijst van 366 banen

Bekijk de gehele lijst met banen uit het onderzoek door op de wesbite van de BBC onder de resultaten van de door jou opgevraagde baan naar beneden te scrollen. Je krijgt dan inzage de hele lijst.

Lijst van 366 banen

Do not panic yet!

Creatieve beroepen waarbij sterke sociale vaardigheden nodig zijn hebben niets te vrezen. De verandering van de arbeidsmarkt door computerisering raakt vooral banen in de uitvoering. Als de kans op automatisering groot is, betekent dit dat die baan over 20 jaar voor een groot deel niet meer zal bestaan. Door nu te anticiperen op deze ontwikkeling kan ook jouw baan mee evolueren. Meedeinen dus!

Bron: BBC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here