De strijd om de beursbezoeker

‘Zijn beurzen nog wel van deze tijd’? Die vraag werd gesteld in een LinkedIn-groep, naar aanleiding van iemands mening dat ze Management Support Live (de beurs die Management Support organiseert) qua niveau ‘beneden peil’ vond. Voor beurzen is het steeds lastiger om bezoekers te trekken en om ze tevreden te houden. Hoe komt dat? Is het concept totaal achterhaald, moet het gewoon flink op de schop of is het prima zo en een kwestie van ‘smaken verschillen’?

Wat mij betreft dat tweede: het concept moet flink op de schop. Gelukkig is dat ook iets waaraan Management Support zelf voortdurend werkt; er wordt veel nagedacht over het concept en hoe het beter kan.

Daarin zijn ze niet alleen: beurzen hebben over de hele linie steeds meer moeite om bezoekers te trekken. Dat geldt voor de Huishoudbeurs en Vakantiebeurs, maar ook voor veel vakbeurzen zoals Management Support Live.

Twee mogelijke verklaringen:

  1. Mensen zijn gewend om informatie snel te krijgen, tegen lage kosten (liefst gratis) en met zo min mogelijk verplichtingen. Niet zo gek natuurlijk, als je bedenkt dat het halen van informatie nu fundamenteel anders is dan hoe men in 2003 informatie haalde. De wereld is vele malen digitaler. Informatie is met een paar muisklikken te vinden, in hapklare brokken. Dat heeft zijn weerslag op heel veel informatiekanalen, ook op een beurs. Productinformatie is voor managementassistentes online eenvoudig te vinden en met elkaar te vergelijken; bovendien is er relatief weinig echt compleet nieuws als je kijkt naar fysieke producten, hoogstens wat modernisering. Vernieuwing zie je vooral in de toepassingen, zoals online vergaderen.
  2. Mensen willen dat wat ze zien en horen voor hen op maat is gemaakt. Lerende websites als Bol.com (‘Lezers die dit boek kochten keken ook naar…’) spelen daar handig op in. Bevalt iets je niet, dan klik je het weg. Op een beurs wandel je langs stands zoals je surft: bevalt het je niet, dan loop je door. Bezoekers hebben een korte aandachtsspanne en haken snel af.

Om te zorgen dat mensen toch aanhaken bij een standhouder, moet die steeds creatiever worden in de presentatie én in het maken van connectie met de bezoeker. Liefst is die connectie er vooraf al, online, en weet de bezoeker ook wie er nog meer komt.

Online connectie maken

Zo kun je online connectie maken met andere bezoekers, bijvoorbeeld met de mensen uit je LinkedIn-netwerk. Zoiets is voor steeds meer evenementen een nieuw aspect in het binden van de bezoeker.

Voor organisatoren en standhouders is het dus zaak om goed te kijken naar de manier waarop de beurs een aanvulling kan zijn op de online activiteiten en het online contact met de klant.

Daardoor ligt het accent meer op dingen die je online niet optimaal kunt doen, zoals elkaar persoonlijk ontmoeten, in gesprek gaan en in een willekeurig samengestelde groep nieuwe kennis uitwisselen – met elkaar en met een deskundige.

Ondertussen trekt vooral het superspecifieke nog relatief moeiteloos bezoekers: een beurs voor een hele duidelijk omschreven doelgroep (hengelsportliefhebbers, verzamelaars van bierglazen), of voor een bepaald (smal!) thema dat een doelgroep interessant vindt.

Werk aan de winkel

Voor Management Support is er werk aan de winkel, maar is er naar mijn idee een beurs nog steeds een haalbare kaart. Mits het accent meer gaat komen op onderling contacten leggen in combinatie met kennisdeling (workshops, speeddaten met deskundigen). Al zullen er altijd bezoekers blijven die genieten van wat luchtigere stands – persoonlijke presentatie, relatiegeschenken en dergelijke – en niet graag zonder dat aspect kunnen.

 

door Karen Visser

Karen VisserKaren is werkplektrainer en professional organizer en leert mensen op allerlei niveaus slim omgaan met tijd, taken en ruimte. Vanuit haar bedrijf New Broom geeft ze sinds 2009 trainingen en workshops over effectiever en efficiënter werken.
Met haar programma ‘New Broom Grip Op Je Werk’ helpt ze professionals om meer grip te krijgen op hun werk, zodat niet de waan van de dag maar zijzelf baas zijn over waar hun aandacht, tijd en energie naartoe gaat.

Karen is werkplektrainer en professional organizer en leert mensen op allerlei niveaus slim omgaan met tijd, taken en ruimte. Vanuit haar bedrijf New Broom geeft ze sinds 2009 trainingen en workshops over effectiever en efficiënter werken. Met haar programma ‘New Broom Grip Op Je Werk’ helpt ze professionals om meer grip te krijgen op hun werk, zodat niet de waan van de dag maar zijzelf baas zijn over waar hun aandacht, tijd en energie naartoe gaat. Je kunt Karen (Newbroom) volgen op Twitter of met haar connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here