De mobiele assistent, deel 2

Goed, je hebt je keuze voor een bepaald ecosysteem gemaakt. Dan komt de volgende vraag: kies ik voor een apparaat met volledige specificaties of een “lichtgewicht” apparaat?

tabletsBij een apparaat met volledige specificaties dat toch mobiel is, denk ik aan een ultrabook of macbook air, maar ook aan de Windows 8 pro tablets. Allen hebben een accuduur van 4-6 uur, dus het meenemen van je laadkabel is belangrijk. Dit heeft te maken met allerlei technische en hardwarematige details (details over de gebruikte apparatuur). Aangezien er veel informatie op internet te vinden is, denk ik niet dat ik er op hoef in te gaan.

Een apparaat met volledige specificaties is doorgaans iets zwaarder dan een tablet. Dus alhoewel je erg mobiel kunt werken, het is niet het ultieme apparaat als je ultra-mobiel wilt zijn. In het laatste geval wil je liever een tablet. Zoals in mijn vorige post vermeld, heb je daarin de keuze tussen verschillende merken.

De apparaten

De Apple iPad is bekend. Het is een geliefd apparaat voor zowel privé- als zakelijk gebruik. Die keuze is echter niet gemaakt omdat het ook het beste apparaat is; toen de iPad uitkwam, waren er nog geen concurrenten, het was nieuw, hip en iedereen die “telde” wilde er één. Een uitzondering hierbij maak ik voor de echte Apple fans: zij wilden er sowieso één. De apparaten zijn strak en stijlvol. Helaas is het apparaat niet zo kwalitatief goed als iedereen wil geloven op het gebied van de gebruikte hardware, al is het ook niet echt slecht. De feel-good factor is  – nog steeds – erg hoog.

Er zijn veel accessoires verkrijgbaar in vrijwel elk land ter wereld, want iedere zichzelf respecterende fabrikant heeft wel een product voor de iPad in zijn lijn.

De Android tablets. Android is open source, en dat is goed want er zijn ook heel veel apps voor. Het nadeel is dat zoveel mogelijkheden ook veel vragen van de hardware. Er zijn relatief veel merken die kwalitatief aardige tot goede tablets verkopen, soms met een eigen “schil” over de Android-interface en soms niet. Ieder apparaat heeft zijn voor- en nadelen. Een goede site om mee te beginnen, is bijvoorbeeld http://www.tabletworld.nl/. De kwaliteit van de gebruikte hardware hangt af van de fabrikant, evenals de feel-good factor en voorkeur voor een bepaalde fabrikant. Bij Android-tablets is het over het algemeen zo dat je krijgt waar je voor betaalt. Laat je niet altijd in de luren leggen door goedkoop aanvoelend materiaal; soms kan het duurzamer zijn dan stevig aanvoelend materiaal.

Android-tablets hebben één groot nadeel: de updates voor het besturingssysteem worden niet allemaal tegelijk uitgerold. Het is erg afhankelijk van diverse factoren. Per apparaat zijn ook redelijk veel accessoires verkrijgbaar, waarbij de accessoires voor de Galaxy lijn van de fabrikant uit Zuid-Korea het best verkrijgbaar zijn. De verkrijgbaarheid van accessoires verschilt dan wel weer per land.

Hoewel niet de eerste poging van Microsoft, zijn de Windows RT tablets met Windows erop relatief nieuw. De kwaliteit van de gebruikte hardware is bijzonder afhankelijk van de fabrikant. Sommigen hebben mooie, goed doordachte producten, terwijl andere fabrikanten er zich met goedkope spullen vanaf maken. Microsoft heeft met haar eigen lijn een voorbeeld op de markt gezet van een doordacht product, zelfs al heeft de hardware geen topspecificaties. Er zit geen retinascherm op (wat mooi, maar niet zaligmakend is), er zit niet de allersnelste processor in (dat hoeft ook niet omdat de hardware en software naadloos op elkaar aansluiten, net als bij de iPad).

Het bedrijf uit Redmond is niet erg populair, maar ik denk dat een tablet met Windows RT zeer zeker een overweging waard als het gaat om productiviteit. Informeer je alleen goed als het gaat om de fabrikant van de hardware. Alle accessoires zijn er, al zijn deze wel afhankelijk van de fabrikant van jouw keuze. Mocht dit je keuze zijn, zorg er dan wel voor dat je op reis in elk geval je lader meeneemt, want de accessoires zijn niet overal goed verkrijgbaar.

Specificaties

De verschillende tablets hebben verschillende specificaties. Allen beschikken over een wifi-adapter, zodat je overal waar dit beschikbaar is kunt werken. Velen hebben ook 3G, al kost dit vaak zo’n E 100,00 extra. Je kunt hier dan wel weer een sim-kaartje in doen, zodat je overal beschikking hebt over internet. De meeste tablets hebben tegenwoordig een usb-aansluiting, al dan niet met een speciale adapter, en sommige tablets kun je opladen via de usb aansluiting van computer. Sommige merken kun je daarentegen alleen opladen via de speciale adapter, omdat er een chip in de adapter zit die communiceert met het apparaat. Je kunt dan weer wel met een andere adapter opladen als het apparaat uit staat.

Als je een apparaat uitzoekt en je weet nog niet welke je wilt, kun je het beste voor jezelf een soort checklist maken. Wat ga je er mee doen, welke accessoires heb je nodig, wat is de ‘kale’ prijs en wat is de prijs van de accessoires, wil je veel apps of slechts enkele functionele apps, zit je vast aan een bepaald “ecosysteem” of heb je daar vrije keuze in, wil je met Office kunnen werken etc. Daarna kun je – desnoods aan de hand van diverse reviewsites – jouw keuze maken. Bij het uitzoeken van een zakelijke tablet, is het in elk geval geen aanrader om je te laten leiden door “wat iedereen heeft”. Laat jezelf goed informeren en probeer de apps uit, als je die mogelijkheid hebt.

Bijna 20 jaar ervaring als ondersteuner op afdelingen, voor het management en directies en als key account representative in de logistieke sector (opslag en distributie), maar is nog steeds niet uitgeleerd. Is sinds kort werkzaam als medewerker servicecoördinatie op een ICT-afdeling. Gelooft in vooruitgang en kennisoverdracht. Heeft een eigen mening en haar lijfspreuk is dan ook: "als je nergens voor staat, val je voor alles". Je kunt Janneke volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here