De mobiele assistent, deel 1

De mobiele assistent heeft natuurlijk een smartphone en een tablet of ultrabook / Macbook Air. Maar wat kun je daar nu eigenlijk mee? Met die mobiele apparatuur?

Omdat het een vrij uitgebreid onderwerp is, heb ik het opgedeeld in meerdere onderdelen. Vandaag deel 1: de keuze voor een ecosysteem.

Nu is een ultrabook en een Macbook Air een mega-dunne laptop, die vrijwel hetzelfde kan als een reguliere laptop of Macbook, dus daar ga ik hier niet verder op in. Maar smartphones en tablets werken meestal op een mobiele (lees: minder zware, maar ook minder functionele) versie van een bestaand besturingssysteem. Op mobiele apparaten heb je dan ook geen programma’s, maar applicaties, kortweg apps. En tussen al die apps in de online winkels vindt je ook nog een aantal goede apps voor de productiviteit.

Telefoon of tablet?

Voor het eenvoudige werk, het lezen van emails of het schrijven van korte emails, het maken van een notitie en het bijhouden van je social media, kun je prima uit de voeten met een smartphone. Voor het lezen van uitgebreide stukken of het typen van bijvoorbeeld notulen of het maken van aantekeningen in bestaande documenten is een tablet, liefst met een toetsenbord, veel prettiger. Door het grote scherm kun je lekker lezen. Met een fatsoenlijk toetsenbord kun je beter typen. Zelf gebruik ik voor het “echte” werk het liefst gewoon een laptop of pc.

Ecosysteem

Een ecosysteem is – gechargeerd – een besturingssysteem en alles wat daar aan vast hangt. Bijvoorbeeld de apparatuur, de integratie met de mobiele apparatuur met hun eigen mobiele besturingssysteem, de wijze waarop je bestanden deelt tussen de verschillende apparaten.

Wat van belang is om te weten dat de mobiele besturingssystemen niet hetzelfde kunnen als de gewone besturingssystemen, ook al zien ze er vaak hetzelfde uit. Een mobiel besturingssysteem is meer een “light” variant, voornamelijk geschikt voor het consumeren en niet zozeer voor het zwaar produceren.

Grof gezegd zijn er drie grote spelers voor de pc-markt: Apple, Microsoft en Linux. Op de mobiele markt heb je dan Android, eigendom van Google. Ik ga niet op de kleinere spelers op de markt in omdat ik ze niet ken en dan ook niets nuttigs daarover kan zeggen.

De belangrijkste overweging voor de privé-aanschaf van een mobiel apparaat is het doel waar je het voor koopt en de feel-good factor dat het apparaat je geeft.

De drie grote jongens in het kort

AppleOSX & iOS MicrosoftWindows RT &    WP8 GoogleAndroid
Stylish apparaten, gemaakt in eigen beheer Nieuwe apparaten van diverse fabrikanten, de bouwkwaliteit kan dan   ook verschillen Apparaten in verschillende prijsklassen van diverse fabrikanten, de   bouwkwaliteit kan dan ook verschillen
Veel apps WP8: veel apps Veel apps
Draait op iOS, de mobiele versie van OSX Tablet draait op Windows 8 of Windows RT (tablet versie), telefoon   draait op Windows Phone 8 Heeft alleen Android als besturingssysteem. Niet vergelijkbaar met   bijvoorbeeld Linux of de Chromebook.
Windows RT: productieve apps voorgeïnstalleerd, verder nog weinig   apps.
Windows 8: volledig draaiende Windows versie waarop alle programma’s   geïnstalleerd kunnen worden.
Bediening niet echt moeilijk, maar ook niet intuïtief Bediening intuïtief, mogelijk wennen aan het uiterlijk. Standaard bediening intuïtief
Niet altijd goed beveiligde bedrijfsgegevens Windows RT: geen mogelijkheid om aan te sluiten op beveiligd   bedrijfsnetwerk Geen garantie van beveiliging van bedrijfsgegevens
WP8 en Windows 8 pro tablets: te beveiligen door aansluiting op bedrijfsnetwerk
“Iedereen heeft er één” Er zijn er relatief weinig die een mobiel Windows-apparaat hebben Veel mensen kennen het in elk geval van de smartphone
Gesloten ecosysteem Afhankelijk van je apparaat open, halfopen of gesloten ecosysteem Geheel open ecosysteem
Heeft het concept van de tablet pc geperfectioneerd Was de eerste met een echte tablet pc (in 2002) Maakte de tablet pc financieel bereikbaar voor een grotere groep   consumenten

Mijn persoonlijke keuze valt overigens op het Microsoft-ecosysteem. Want open of gesloten, het is de omgeving waar ik mij thuis voel, waar ik alles eenvoudig kan vinden en waar ik niet in de app store hoef te zoeken naar een Office-achtig pakket dat het allemaal net niet is. En dat vooral is gericht op productiviteit, iets wat de mobiele assistent zeker zal aanspreken.

Bijna 20 jaar ervaring als ondersteuner op afdelingen, voor het management en directies en als key account representative in de logistieke sector (opslag en distributie), maar is nog steeds niet uitgeleerd. Is sinds kort werkzaam als medewerker servicecoördinatie op een ICT-afdeling. Gelooft in vooruitgang en kennisoverdracht. Heeft een eigen mening en haar lijfspreuk is dan ook: "als je nergens voor staat, val je voor alles". Je kunt Janneke volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here