De secretaresse en interculturele communicatie – deel 3

Culturele verschillen kom je overal tegen, waar ter wereld je ook bent. Iedereen heeft er in zijn/haar dagelijks werk wel eens mee te maken. Daarom is het ook niet vreemd dat de Nederlandse Geert Hofstede, expert op het gebied van culturele dimensies, overal ter wereld bekend is. Zo ook bij mijn collega’s in Caïro.

Als je je bewust bent van interculturele communicatie, vergemakkelijkt dit je samenwerking met collega’s en klanten.

Televisie

Zelfs als ik televisie kijk zie ik het overal. Een mooi voorbeeld is het KRO programma ‘Liefs uit…’ waarin de Ethiopische Dawit Nederlanders maar individualistisch vindt omdat wij allemaal binnen voor de televisie zitten en Nederlanders zijn niet flexibel in tijd want alles gaat volgens een vastgesteld programma.

Tussen twee vuren

Mijn Egyptische collega bij de Wereldbank zegt terecht: “Je werkomgeving is een samensmelting van verschillende persoonlijkheden. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt als je samenwerkt met mensen van verschillende culturele achtergronden. En dan is het lastig als je tussen twee vuren moet werken, met aan de ene kant het hoofdkantoor in Washington DC en aan de andere kant de Egyptische overheid, die allebei een andere invulling hebben van tijdsperceptie. Want hoe leg je uit aan het hoofdkantoor dat de bureaucratie in Egypte veel meer tijd in beslag neemt?”.
Samenwerking om alleen maar je naam op het project document te krijgen, is een voorbeeld van individualisme waar mijn Egyptische collega niets van begrijpt. “Je werkt toch samen om je organisatie en de klanten te dienen?”.

Een telefoontje doorverbinden

Zelfs simpele taken als een telefoontje doorverbinden kan lastig zijn als je de culturele verschillen in een land niet kent. “Mijn manager vraagt mij regelmatig om iemand voor hem te bellen, soms gebeurt het dat ik zijn gesprekspartners dan zelf al aan de telefoon heb voordat ik kan doorverbinden. Het kan gebeuren dat deze persoon hier niet van gediend is, boos wordt of zelfs ophangt”. De machtsafstand is hier zo groot dat ze niet met een secretaresse willen praten. Aldus mijn collega op de Duitse ambassade.

Officemanager

Mijn Mexicaanse collega merkt in haar functie als officemanager dat het aansturen van collega’s anders verloopt dan zij gewend is. Zo merkt zij op dat als je iemand vraagt iets voor je te doen, dat je kan verwachten dat deze taak niet op tijd wordt ingeleverd en dat er minder naar details wordt gekeken “Ik heb mijn werk toch uitgevoerd, dus het hoeft niet perfect te zijn!?”. Terwijl mijn collega gewend is haar werk altijd op tijd en tot in de puntjes uit te voeren.
En daarbij komt ook nog kijken dat ze werkt in een mannelijke cultuur, “Mannelijke collega’s vinden het moeilijk om taken en aanwijzingen van mij aan te nemen”.

Omgaan met de cultuurverschillen

Het omgaan met cultuurverschillen kan moeilijk maar ook uitdagend zijn.

Als er zich een situatie voordoet, begin dan te kijken of het gaat om een cultuurverschil of dat het een situatie tussen twee personen is? Bij een cultuurverschil, probeer dan vanuit het oogpunt van de ander de situatie te bekijken, leef je dan voldoende in. Vaak is het dan heel begrijpelijk waarom de ander een bepaalde keuze heeft gemaakt.

Samenwerken met mensen van verschillende culturele achtergronden maakt mijn werk interessant en geeft een andere kijk op het leven.

Met welke cultuurverschillen heb jij regelmatig tijdens je werk te maken en hoe pak je dit aan?

Voor meer informatie over interculturele communicatie lees mijn artikel ‘De secretaresse en interculturele communicatie – deel 2’

 

Cynthia Lakerveld is haar loopbaan begonnen bij een internationale organisatie en doorgegroeid van afdelingssecretaresse via directiesecretaresse naar hoofd bedrijfsbureau. Op dit moment is zij werkzaam als Assistant in Caïro, Egypte. Naast haar drukke baan heeft ze onlangs de opleiding hbo-officemanagement succesvol afgerond. Je kunt Cynthia volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here