De secretaresse en interculturele communicatie – deel 2

Interculturele communicatie is de communicatie tussen personen met verschillende culturele achtergronden. Geert Hofstede is expert op het gebied van culturele dimensies, hij heeft zes dimensies ontwikkelt die veel worden gebruikt. Aan de hand van deze dimensies kan je verschillende culturen op alle gebieden beoordelen. Een goede succesvolle interculturele communicatie is alleen mogelijk als je de drie stappen methode van David Pinto volgt. Deze methode is gebaseerd om eerst naar jezelf te kijken, daarna naar de cultuur van de ander en vervolgens als je de overeenkomsten en verschillen kent, hiermee om te gaan.

Interculturele communicatie -2De zes dimensies van Hofstede

  • Machtsafstand
  • Individualisme
  • Masculiniteit
  • Onzekerheidsvermijding
  • Tijdsperceptie
  • Hedonisme

De drie stappen methode van Pinto

  • Het kennen van de eigen normen en waarden
  • Kennis van de normen en waarden van de ander
  • Omgaan met de verschillen

Ik heb bovenstaande twee methodes gecombineerd; de zes dimensies gevolgd via de driestappen methode. Zo geef ik een beeld van de cultuurverschillen en hoe hier mee om te gaan. Door middel van de dimensies bekijk ik alle culturele aspecten van mijn eigen (Nederlandse) cultuur, daarna de aspecten van verschillende andere culturen en vervolgens hoe ik hier in het dagelijkse werk mee omga.

Machtsafstand

In Nederland is er een kleine machtsafstand. We zien weinig ongelijkheid en zien leidinggevende meer als gelijken dan als personen met meer macht. Op secretarieel vlak hoor je ook steeds vaker dat het niet meer ‘werken voor de manager’ is, maar ‘werken met de manager’.
In bijvoorbeeld Aziatische landen is dit totaal niet het geval. Je manager is de baas en als je het ergens niet mee eens ben, kan je daar niet op in gaan.
Als mijn manager een buitenlandse klant op bezoek heeft, bedenk ik van te voren wat gebruikelijk is. Bij twijfel neem ik meer afstand. Ik laat zien dat ik de klant respecteer en ben dan niet amicaal zoals ik met collega’s en mijn manager omga.

Individualisme

Nederland is een individualistische cultuur, we denken eerst aan onszelf voordat we aan andere denken. Ook zijn we heel erg gericht op persoonlijke doelen, we worden ook persoonlijk beloond voor prestaties op werk.
Collectivistische landen zijn te vinden in Azië, Afrika en Zuid Amerika. Zij zijn heel sociaal en hechten waarde aan groepen waar ze toe behoren.
Als mijn manager een afspraak heeft met een nieuwe klant uit een collectivistisch land. Plan ik een lange lunch in, zo kunnen ze eerst een band op bouwen, voordat ze over kunnen gaan op zaken.

Masculiniteit

Nederland is een Feminien land. In deze landen werken ze om te kunnen leven, we vinden het belangrijk om ons werk leuk te vinden. Je ziet ook dat mannen emoties en gevoelens mogen tonen.
In masculiene culturen als het Verenigd Koningrijk, Ierland, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, leven mensen om te werken, hierdoor zijn ze hardwerkend, doelgericht en willen graag successen behalen.
Als mijn manager een afspraak met iemand uit een masculien land heeft, dan gaat hij de afspraak doelgericht en besluitvaardig in en laat hij niet teveel zijn emoties zien.

Onzekerheidsvermijding

Nederland scoort gemiddeld als het gaat om onzekerheidsvermijding. Alles wordt in Nederland uitgeschreven, werkwijzen, ideeën omtrent Het Nieuwe Werken, processen; alles om de onzekerheid te vermijden.
Zuid Europese landen hebben een nog hogere onzekerheidsvermijding. Zij willen alles onder controle houden, er zijn veel regels, zij willen graag zekerheid in hun werk, ze sparen veel en zijn vaak religieus.
Als mijn manager een afspraak heeft, staat hij open voor nieuwe ideeën, vaak proberen wij in Nederland overeenstemming te bereiken, dit laat hij niet teveel zien.

Tijdsperceptie

In Nederland is net als andere Westerse landen tijd heel belangrijk, we hechten veel waarde aan op tijd komen. Er wordt vaak gezegd “tijd is geld”.
Landen in Latijns Amerika, Afrika, Midden Oosten en Azië zien tijd als een rekbaar begrip. Ze kunnen zomaar later op een afspraak aan komen omdat ze nog iets moesten afronden, ze zijn heel flexibel hierin.
Als ik een afspraak wil inplannen voor mijn manager met lokale autoriteiten in Egypte, wordt er altijd gezegd dat ik wordt teruggebeld. Soms kan dit wat langer duren dan je in Nederland zou verwachten. Ze zijn heel flexibel met hun tijd, en verwachten dat jij daar ook flexibel mee omgaat.

Hedonisme

Hedonisme is de beheersing / bevrediging van behoeften; de vraag of genot het belangrijkste in het leven is.
Hedonistische landen vind je in Latijns Amerika, de Angelsaksische- en Scandinavische landen.
Soberheid vind je in Azië, Oost-Europa en Islamitische landen. Deze landen zijn meer terughoudend, het plezier wordt onderdrukt door strengere sociale normen.
Als mijn manager een meeting heeft met iemand uit één van deze landen, dan zorgt hij dat hij de sociale normen van dat land kent, denk aan kledingvoorschriften, lichamelijk contact door middel van het schudden van handen, schouderklopje en dergelijke.

Meer informatie over interculturele communicatie vind je op Globalizen.

Cynthia Lakerveld is haar loopbaan begonnen bij een internationale organisatie en doorgegroeid van afdelingssecretaresse via directiesecretaresse naar hoofd bedrijfsbureau. Op dit moment is zij werkzaam als Assistant in Caïro, Egypte. Naast haar drukke baan heeft ze onlangs de opleiding hbo-officemanagement succesvol afgerond. Je kunt Cynthia volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here