Hoe links is de secretaresse?

De toenemende interesse in de verandering en verbetering van onze manier van werken blijkt voor velen te zijn ontstaan uit de ervaring dat in een keurslijf taken moeten uitvoeren niet bepaald stimulerend is voor de geestelijke gezondheid, noch voor de verdere persoonlijke ontwikkeling.  
 
Corporate brain
Begin maart ben ik aan een nieuwe opdracht begonnen in Houten. In hetzelfde pand als mijn opdrachtgever Truston, huist ook het bedrijf e-office dat zich o.a. bezighoudt met de ontwikkeling van human software oplossingen.  
Roland Hameeteman, de algemeen directeur van e-office, maakt gebruik van het ‘corporate brain’, de verzameling van kennis, ervaring, inzichten, talenten en creativiteit van alle collega’s binnen een organisatie. Het is een ‘hidden asset’ om te kunnen excelleren in de gezamenlijke doelstellingen. Door het corporate brain formeel vast te leggen zijn processen beter te managen en zijn organisaties beter in staat om in te spelen op veranderingen. Dat laatste is vaak waar het aan schort binnen grote logge statische organisaties.
 
Koffie met de buurman
Het bedrijf werkt met een variant op zelforganisatie en de directeur zou geen eigen secretaresse hebben. Ik trok daarom na nog geen twee dagen werkzaam te zijn voor mijn opdrachtgever de stoute schoenen aan en benaderde deze CEO voor het maken een afspraak met zijn ‘buurvrouw’ om te sparren over zelforganisatie, het industriële bestuursmodel en over #ontsecretaressen. Een week later zat ik bij e-office met Roland aan tafel en hebben we uitgebreid gesproken over toekomstvisies en onze raakvlakken daarin.
 
Cijfers en fouten
Het Tayloriaanse tijdperk omschrijft hij als ‘het tijdperk van de linker hersenhelft’ (o.a. logica en feiten). Onze wereld is opgebouwd uit logica, alles moet uitgelegd en onderbouwd kunnen worden en er is geen ruimte voor het maken van fouten, terwijl door juist veel fouten te maken een mens sneller leert. De rechterhersenhelft, o.a. creativiteit en gevoel, hebben we al meer dan 100 jaar nauwelijks hoeven inzetten waardoor deze is verschrompeld en inactiever.
Nu er meer behoefte ontstaat aan een combinatie van creativiteit en structuur om onze doelen te bereiken worden de kwaliteiten en capaciteiten van de rechter hersenhelft meer en meer aangesproken. Schijnbaar onoplosbare problemen blijken ineens oplosbaar door nieuwe creatieve oplossingen.
 
Rudimentaire secretaresse
De toekomstige rol van een secretaresse behoudt in haar competentieprofiel, ook volgens de theorie van het corporate brain, slechts een rudiment van het industriële tijdperk en mag zich meer gaan ontplooien op rechts, de rechter hersenhelft. Nieuwe (nog niet bestaande) mogelijkheden, persoonlijke ontwikkeling en het aanspreken van creativiteit mogen weer tot ontwikkeling komen en worden steeds belangrijker.
 
Vrouwen hebben een betere samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft, een groter limbisch systeem (emoties), hebben een breder blikveld en kunnen beter onsamenhangende informatie opslaan.

Ik zie mijn toekomst florissant tegemoet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here