Zakelijk flirten

Als PA of managementondersteuner is het met enige regelmaat je taak zaken geregeld te krijgen. Vaak ben je daarin afhankelijk van andere personen of andere afdelingen. Wat is jouw aanpak daarin? Of is je aanpak afhankelijk van de persoon waar je mee te maken hebt? Waarschijnlijk weet je hoe je het beste iets gedaan kan krijgen van je leidinggevende en weet je welke aanpak het beste werkt bij zijn of haar ‘direct reports’. Er zijn een aantal sleutelfiguren binnen het bedrijf die altijd voor je klaar staan en er zijn er een aantal die de hakken altijd in het zand steken. Hoe krijg je die laatste groep dan toch in beweging om tot je gewenste eindresultaat te komen?

Hoe vaak maak je gebruik van je ‘flirting skills’ op het werk? Wat is zakelijk flirten? En wat houdt zakelijk het in? Bij flirten gaat het erom de ander oprecht een goed gevoel te geven en daarbij te uiten dat je bepaald gedrag of resultaat waardeert of aantrekkelijk vindt. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Je spreekt bijvoorbeeld waardering uit voor kwaliteiten van een ander. En met je lichaamstaal en stemgebruik breng je daar nuance in. De ene persoon brengt het wat speelser en de ander wat verfijnder.

zakelijk flirten

Waar het om gaat is dat je je eigen stijl daarin hebt die past bij jouw persoonlijkheid. Het moet wel authentiek en congruent zijn, want je merkt snel genoeg of iemand het wel of niet meent. Door de jaren heen heb ik mijn eigen natuurlijke stijl gevonden die voor mij werkt en waarin ik ook echt mijzelf kan zijn. Ik vind het fijn een ander een goed gevoel te geven en ik vind daarin altijd wel een kwaliteit van een persoon die ik echt waardeer. Wat daarbij inzicht kan bieden zijn de verschillende, soms onderhuidse, vormen van interactie en communicatie.

Er zijn vele manieren om je invloed uit te oefenen. Het belang van lichaamstaal speelt daarin ook een grote rol. Bij verbale communicatie blijft namelijk het volgende hangen: 7% woorden, 38% intonatie en 55% lichaamstaal.

Mogelijk gebruik je al diverse technieken zonder dat je je er volledig bewust van bent. Waar het uiteindelijk om gaat is dat het werkt en dat je je gewenste resultaat bereikt.

Mannelijke en vrouwelijke energie

Als managementondersteuner maak je veel gebruik van de mannelijke energie. Denk hierbij aan het regelen van zaken, organiseren, creëren, aanpakken, proactief zijn en het onmogelijke mogelijk maken. Je hebt daarin een wat hardere opstelling nodig en soms een wat meer dominante houding om zaken geregeld te krijgen en invloed uit te oefenen. Daarnaast krijg je met je vrouwelijke energie ook veel geregeld door je wat kwetsbaarder te durven opstellen of je charmes gebruiken. Vaak laveer je tussen de mannelijke en vrouwelijke energie.

Als managementondersteuner werk je echter voor een groot gedeelte vanuit je mannelijke energie. Het is bewezen dat het als vrouw ca. 30 minuten duurt voordat je vanuit je mannelijke energie terugkomt in je eigen vrouwelijke energie. Het is ook goed om na je werkdag even die tijd te nemen om bij jezelf te komen en bijvoorbeeld niet direct uit werk door te gaan naar een volgende afspraak.

De vijf talen van de liefde

Volgens Dr. Gary Chapman bestaan er vijf ‘talen’ waarop personen hun liefde voor de ander uiten in een relatie. Als je hier vanuit een werksituatie naar kijkt dan zijn er vijf ‘talen’ waarop de waardering voor een collega wordt geuit:

1. Positieve woorden

2. Tijd en aandacht

3. Cadeaus

4. Dienstbaarheid

5. Lichamelijke aanraking.

Nou lijkt me het laatste punt niet echt geschikt in een werksituatie, maar dat kan natuurlijk ook een onschuldige schouderklop zijn. Iedereen heeft een voorkeur voor een of meerdere van genoemde punten.

Op het internet zijn hier verschillende tests voor om te zien waar jij de voorkeur aan geeft. Er wordt vaak onterecht aangenomen dat iedereen elkaars ‘taal’ spreekt en dus de waardering op dezelfde wijze uit. Het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan waardering geuit door middel van positieve woorden terwijl je overladen wordt door cadeaus, die in dit geval geen indruk op je maken. Je voelt je niet voldoende gewaardeerd. Het zou handig zijn als de personen in je directe omgeving, zowel privé als werk, op de hoogte zijn van de voorkeuren waarin jij je gewaardeerd voelt.

Secretaressedag 17 april 2014

Ik heb een leuke uitdaging voor de management ondersteuners onder ons. Hoe zou jij je invloed kunnen uitoefenen om ervoor te zorgen dat er binnen jouw bedrijf op een andere manier aandacht wordt besteed aan Secretaressedag. (Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je tevreden bent met de huidige situatie. Dan gaat dit voor jou niet op.) Op een manier die beter past bij deze tijd. Hoe zou jij het liefst gewaardeerd willen worden? Waar is er echt behoefte aan binnen jouw bedrijf en in jouw functie? En hoe zou je meerdere collega’s daarbij kunnen betrekken? Hoe zou je te werk gaan?

Laat je creativiteit stromen. Ik zie uit naar de reacties die je hieronder kunt plaatsen. Voor de meest creatieve inzending stel ik een coaching traject van 3 sessies ter beschikking (t.w.v. EUR 399). De reacties kunnen tot woensdag 16 april 2014 worden ingestuurd.

Jackie Delgado is een enthousiaste en creatieve freelance professional met 20+ jaar werkervaring bij internationale organisatie in binnen- en buitenland in topmanagement support functies. Zij is nu werkzaam als Life Coach waarin zij cliënten begeleidt bij het verschuiven van de overtuigingen die hen ervan weerhouden hun volledige potentieel te leven. Naast haar coaching opleidingen aan de Academie voor Coaching & Counselling en Robins Madanes Training (Anthony Robbins & Cloe Madanes) volgt zij regelmatig workshops in het buitenland van o.a. Mariane Williamson, Byron Katie, Anthony Robbins en Deepak Chopra. Jackie biedt coachingstrajecten aan via Skype in het Nederlands, Engels en Spaans. Daarnaast is zij spreker en zal ze binnenkort trainingen en workshops lanceren.  Je kunt Jackie volgen via FacebookTwitter en Google+.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here