WhatsApp-en, linken, liken, RT-en, +1 en dan?

Sociale media wordt zowel zakelijk als privé door de secretaresse gebruikt. Een snelle manier van communiceren en informatie uitwisselen en we maken er met z’n allen gretig gebruik van. Veel mensen weten alleen niet goed wat allemaal openbaar is nadat ze data de ether hebben ingeschoten. Whatever of toch wel belangrijk om eens bij stil te staan?

Privé of zakelijk

Actief op social media en ineens wordt zichtbaar wie de persoon achter het mantelpakje of stropdas is. Je kunt online real time met elkaar meeleven, zien dat de baas in het weekend naar bepaalde televisieprogramma’s kijkt en dat je collega’s op woensdagmiddag langs de lijn de kinderen aanmoedigen.
Zakelijk en privé zijn meer en meer met elkaar verweven en dat maakt social media juist zo leuk. Toch zijn er ook dingen die we moeten weten zodat we ons beter bewust zijn van wat we wel en niet delen op de diverse sociale media. Wat gebeurt er eigenlijk met al die gegevens die we online zetten?

What’s up

We versturen allemaal wel eens een foto via Twitter, plaatsen een leuk tafereel op Facebook, Google+ of versturen gratis sms-jes via WhatsApp. WhatsApp is een applicatie waarmee je kosteloos kan chatten met personen die dat ook op hun telefoon hebben geinstalleerd.
Deze applicatie in gebruik nemen betekent echter dat de applicatie mede-eigenaar is geworden van al je telefoonnummers maar dat staat nergens bij.
Welke nummers staan er allemaal in jouw (zakelijke) telefoon waarvan het niet best zou zijn als daar misbruik van wordt gemaakt?

Online vogelvrij

Twitter applicaties heb je zonder het in de gaten te hebben gehad toestemming gegeven om bijvoorbeeld namens jou tweets te versturen. Zo is mijn meest actieve account (@LeontineKing) een keer gehackt en heb ik een stuk of 50 DM’s verstuurd met een virus. Whoeps!
Het versturen van een privé foto op Twitter via een Direct Message (DM) is niet erg privé. De foto is namelijk op het gekoppelde yfrog account (of andere fotoapplicatie) gewoon zichtbaar voor iedereen.
Op Facebook kun je je profiel zodanig afschermen dat je niet wordt gevonden door zoekmachines maar hoe staat jouw profiel op dit moment ingesteld?
Een Linkedin account is ook instelbaar op meerdere gradaties, google je naam maar eens. Ook heeft Linkedin bepaalde regels waaraan je hebt toegezegd te voldoen. Zo is het niet toegestaan om een account aan te maken op een bedrijfsnaam of om je telefoonnummer in de headline op te nemen.

Melige fotohypes

We hebben allemaal wel de “planking” foto’s waarbij het lichaam zo stijf als een plank wordt gefotografeerd voorbij zien komen op Twitter.

En er is alweer een nieuw fenomeen “horsemaning”. Horsemaning, vrij vertaald nep-onthoofding. De trend, ontstaan in Amerika, is een reactie op de manier van fotograferen die al in de twintiger jaren van de vorige eeuw populair was.

Melige foto’s op de werkvloer worden niet alleen door collega’s maar ook door klanten en leidinggevenden gezien.
Is dat erg? Nee dat hoeft het natuurlijk helemaal niet te zijn maar wees je er wel van bewust.

1 REACTIE

  1. Wat grappig. Dit sluit helemaal aan bij wat ik vind van Social Media. Nog te vaak gebeurt het dat mensen, professionals en aankomend professionals, denken dat het wel losloopt met Social Media. Maar de enige manier om ervoor te zorgen dat iets niet bekend wordt, is een beetje nadenken over wat je wil dat openbaar bekend wordt. Want je kunt zelf wel een gesloten profiel hebben, misschien hebben jouw vrienden dat niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here