Waarom de secretaresse 3.0 niet bestaat

Afgelopen weken is opgevallen dat Ontsecretaressen (en het onderwerp organisatie 3.0) wordt verward met een alweer nieuwe benaming voor de toekomstige secretaresse, de secretaresse 3.0. Dit is absoluut iets wat ik graag zo snel mogelijk uit de wereld wil helpen want een secretaresse – laat staan een secretaresse 3.0 – bestaat in de wereld van netwerkorganiseren helemaal niet.

Primair proces

Binnen een netwerkorganisatie zijn alle mensen werkzaam in het primaire proces en vervullen een rol die het beste bij ze past. Een persoon met het profiel secretaresse zal in een dergelijke organisatie dan ook niet rondlopen want haar/zijn werk is herverdeeld of volledig verdampt. Iemand met het voormalig profiel secretaresse gaat in een dergelijke organisatie net als alle andere mensen die er werkzaam zijn een rol oppakken binnen het primaire proces. Deze mensen hebben een gedeelde visie, een gezamenlijke doel en dragen allemaal een gelijke verantwoordelijkheid om dat doel te bereiken. Er wordt als het ware afgestapt van een functiehuis, vastomlijnde taakomschrijvingen en hiërarchie.

Functienaam irrelevant

Ontsecretaressen heeft het niet over functiebenamingen maar over de inhoud van jouw toekomstige rol als voormalig secretaresse. Het is uiteraard een keuze of je op dit moment wilt meebewegen in de transitie naar 3.0 want je kunt best nog even op die andere golf blijven zitten. Houd er dan rekening mee dat er een omslagpunt aan zit te komen dat er wel eens eerder zou kunnen zijn dan je verwacht. Laat je daarom niet verrassen en wees je bewust van de volgende golf.

Zoek werk in het primaire proces

Kies je er voor om mee te bewegen met 3.0, dan zul je werk moeten gaan zoeken binnen een primair proces. Ontsecretaressen wil jou daar graag bij helpen en heeft daarom speciaal rondom deze transitie een stappenplan of curriculum ontwikkeld. 
Na een kennismaking in de vorm van een rondetafelbijeenkomst kun je de verdieping opzoeken en workshops gaan volgen. Er worden op dit moment door oa Edwin en Léontine workshops op maat ontwikkeld. Mocht je na het volgen van de workshops nog meer verdieping willen opzoeken bestaat er zelfs de mogelijkheid om onder vakkundige begeleiding van Pauline Schreuder (auteur van het boek De office manager als coach) een Intervisie traject met je Ontsecretaressen-collega’s te gaan volgen.

Komende weken zullen we gebruiken om de website aan te vullen met informatie, data en de mogelijkheid tot inschrijven.

Ik wens iedereen een fantastische verfrissende zomer toe!

3 REACTIES

  1. Ik vermoed dat de rol van secretaresse 3.0 die van community manager is. Die zonder onderscheid tussen in/externe organisatie de rechterhand is van degene die de regierol in het netwerk vervult. Gebruik makend van online diensten voor de onderlinge transactieprocessen en sociale media voor communicatie en kennisdeling. Althans, die koers varen wij bij NederlandWerktOnline.nl. Met een community manager dus. Groet, Sam.

  2. Ik vraag me af hoe een “duizendpoot” (zoals een secretaresse vaak wordt genoemd naast de “spil in het web”) van een “alleskunner” naar een specialist kan gaan. Is het dan zo dat als je werkzaamheden zoekt binnen het primaire proces dat gelijk staat aan een specialisatie? En zo ja, dan is er wel een omschakeling nodig voor de secretaresses.
    En hoe kan een secretaresse die het prettig vindt onder de vleugel van iemand werkzaamheden te verrichten waarbij de volledige verantwoordelijkheid niet bij haar valt, zich een eigen weg banen binnen het primaire proces?
    Wat voor omschakeling is er precies nodig? Een omschakeling in mentaliteit en vaardigheden?

  3. @Carmen, er zullen altijd bedrijven zijn met een klassieke structuur, waar de secretaresses die liever onder een vleugel werken prima zullen aarden. De omschakeling valt niet echt te benoemen, omdat die voor iedereen anders is, afhankelijk van de functie en werkzaamheden die nu al uitgevoerd worden en de wijze waarop het bedrijf met de veranderingen omgaat. Als zowel de werkgever als de werknemer willen veranderen (mentaliteit) en de organisatiestructuur is flexibel genoeg om de veranderingen de ruimte te geven, dan heb je denk ik al 50% van de omschakeling gedekt. De vaardigheden hebben we meestal wel, we moeten ze alleen anders inzetten.

    @Leontine: mijn vorige post was ook een reactie op Carmen, maar dat had ik niet echt duidelijk in mijn post gemaakt. Ik hoop dat dit wel iets verheldert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here