Waar wil je over 5 jaar staan?

“Secretaresse is een uitstervend ras” – “De nieuwe assistent” – “Secretaresse van de toekomst”…allemaal kreten die aangeven dat het secretaressevak aan verandering onderhevig is. De verhalen lopen nogal uiteen. Het ene verhaal is een wervende motiverende tekst, waarin de ambitieuze secretaresse in de startblokken springt om bijgeschoold te worden. Het andere verhaal is zo demotiverend dat de gemiddelde rouwadvertentie ernaast verbleekt. 

Tijd om het ‘Kaf van het Koren’ te scheiden. De veranderingen binnen het secretaressevak zijn niet anders dan de veranderingen binnen elk ander vak. Alle functies, rangen en standen zijn onderhevig aan stevige veranderingen, omdat de wereld verandert. Onze communicatie methoden veranderen, onze kijk op de wereld is veranderd en onze behoeften zijn veranderd. Kijk naar de enorme initiatieven op het gebied van innovatie, dat hadden we ons 10 jaar geleden niet kunnen voorstellen. Er zijn al diverse processen te noemen, waar de fysieke handelingen van de mens geen rol meer spelen. Dit gaat samen met de opkomst van alle nieuwe communicatie middelen zoals social media, inzet van robots, technologische ontwikkelingen op allerlei vlakken welke leiden tot de verandering van de mens en dus het vak.

Hou je je poot stijf?

Het komt dus hier op neer; wat doe je ermee? Al deze veranderingen zijn net zo divers als de mensheid zelf. Ga je mee in de verandering en zie je kansen tot verdere groei en ontwikkeling of hou je je poot stijf en wil je vasthouden aan je huidige rol en manier van werken. Indien dat laatste de keuze is, ongetwijfeld dat hier op den duur de grootste teleurstellingen gaan voorkomen. Meegaan met de verandering en kansen grijpen is niet een vrijwaring van teleurstellingen, maar is in ieder geval wel een stap vooruit en met alle risico’s van dien. Alhoewel de kreet YOLO echt tenenkrullend is, zit er uiteraard wel een kern van waarheid in en is het geboren uit een behoefte aan meer in het ‘NU’ te leven en de kansen te grijpen indien deze zich voordoen.

Omarm verandering

omarm verandering‘Change, yes you can’! Wat een goede tijd om een plan de campagne op te stellen! Het einde van het jaar in zicht en dus een uitgelezen moment om jezelf de vraag te stellen ‘waar sta ik over 5 jaar? En wat wil ik eigenlijk?’. Noteer wat je bevalt in het nu en wat je wenst voor de toekomst. Los van het einde van het jaar, is het heel gezond om eens in de 5 jaar de koers te verifiëren en bij te stellen. Kijk naar de mogelijkheden binnen je eigen rol of bespreek de mogelijkheden binnen het bedrijf om zeker te weten dat de neuzen dezelfde kant op staan en teleurstelling op lange termijn te voorkomen. Het aangaan van een opleiding kan een enorme boost geven aan jezelf, je carrière en zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent!

 

Joan van Winsen
Mijn naam is Joan van Winsen, trotse werkende moeder. Na een PR & Sales opleiding, heb ik in de vroege jaren van mijn carrière diverse evenementen mogen organiseren, o.a. bij Joop van den Ende en het Circustheater. Na de geboorte van mijn zoon ben ik bij verschillende bedrijven als (directie) secretaresse aan de slag gegaan en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Schrijven is altijd een grote passie geweest en lever ik nu graag mijn bijdrage aan ontsecretaressen.eu

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here