Vrijwillig boventallig

Ik heb mezelf op de boventalligenlijst laten zetten binnen het bedrijf waar ik werkte. Midden in ‘de crisis’. En ik zag iedereen denken: wat doe jij nou?? Ik had een goede baan. En als PA van een grote internationale organisatie in de zakelijke dienstverlening , zat ik bovenop het management team en de plannen die binnen dat team werden gesmeed. Na de zomer van 2012 kwam daar ineens het bericht van een reorganisatie. Ca. 10% van het medewerkersbestand moest het veld ruimen. Het bericht was uiteraard zwaar onder embargo, alleen het MT en ik waren op de hoogte.

Vanaf dat moment liet het bericht me niet meer los. Want eigenlijk was het al jaren lang mijn wens om ooit voor mezelf te beginnen. Eigenlijk was ik in iedere reorganisatie die ik tot dan toe had meegemaakt stiekem jaloers op de mensen die eruit moesten. Want lag er dan niet ineens een wereld voor je open? Was dat niet juist de kans om uit een vastgeroest ritme te komen, waar je normaal niet zo makkelijk uitstapt? En zo stond ik op met de gedachten en ging ik ermee naar bed. Ik hield van mijn vak, maar kreeg altijd met een bepaalde periodieke cyclus een soort onrust van binnen. Een combinatie van; ik wil wel eens wat anders, maar ik wil mijn vak niet opgeven. Freelancen, ondernemen en in heel veel verschillende keukens kijken leek mij het einde. Iets kunnen betekenen, iets neerzetten en dan weer door. Zou ik mijn ‘kans’ dan gewoon maar eens grijpen?

Ik neem ontslag

Ineens was daar het moment. Ik zat in gesprek met mijn leidinggevende en tevens de ‘uitvoerend producent’ van de reorganisatie. Het gesprek ging over de reorganisatie en ineens gooide ik het eruit; ‘is het misschien een idee om mij op die lijst te zetten?’ Toen werd het stil. ‘Bedoel je…dat jij wilt vertrekken…?’ Waarna er eerst een kop sterke koffie moest komen om het idee in te laten werken. Het gesprek vervolgde zich. Dat ik wat onrustig aan het worden was in mijn functie was geen nieuws. En ook dat ik de ambitie had om ooit voor mezelf te gaan starten was geen nieuws. Al pratende begon mijn leidinggevende mijn gedachtegang te snappen en kon ze niet anders dan mij gelijk geven in de richting die ik in wilde slaan en…ze was bereid om mee te werken.

Weloverwogen vrijwillig boventallig

De maanden die volgden waren zware maanden, want niemand kende mijn plan, de reorganisatie moest nog alle nodige stappen doorlopen en dat samen kostte veel tijd, energie en onzekerheid. Doe ik er wel goed aan? Ben ik niet hartstikke gek? Ja! Ik doe het. Nee! Ik durf niet. De mensen die ik buiten de organisatie in die periode wel in vertrouwen nam, die zag ik denken; ja ja… vrijwillig boventallig?  Je weet het leuk te vertellen, maar je zult er wel uit moeten…

Crisis is een uitdaging

Ik ben ervan overtuigd dat de crisis heel veel kansen biedt. Juist voor assistants. Bedrijven reorganiseren tot op het bot, maar het werk moet gedaan blijven worden. En er hoeft maar ìemand (tijdelijk) om te vallen en er ontstaat al een uitdaging. ‘Zijn waar het werk is’ en daarin flexibel en breed inzetbaar zijn, is volgens mij de toekomst, in tegenstelling tot het blijven zitten waar je zit en wachten tot je die 8 uur gemaakt heb waarvoor je die dag betaald wordt. En ook de mogelijkheden ‘in de cloud’ zijn tegenwoordig legio! Soms moet je het lot een handje helpen; dromen, durven, doen!

Hoe mijn toekomst eruit komt te zien weet ik nog niet, maar ik kan nooit zeggen ‘had ik maar…’

Nanette publiceert precies waar ze zelf zin in heeft zolang het maar met #ONTSECRETARESSEN te maken heeft. Nanette is een anonieme auteur. Wil jij graag wat delen maar liever niet onder je eigen naam dan kun je je column of artikel publiceren onder de naam Nanette. Je kunt zelfs je artikel anoniem aanleveren via het contactformulier o.v.v. artikel Nanette.

8 REACTIES

  1. super Nanette! Na bijna 15 jaar ING kreeg ik dezelfde kans halverwege vorig jaar en heb per 1 november de vleugels uitgeslagen. Best eng en spannend, maar zo fijn om zelf weer de regie te hebben. Geniet ervan!

  2. Je hebt groot gelijk. De crisis betekent aan de ene kant dat er banen vervallen maar daarvoor komt iets anders in de plaats. Je moet alleen iets dieper graven. Het geeft je wel de kans om je talenten in alle vormen te gebruiken in plaats van ze maar af en toe in te kunnen zetten en de rest van je tijd taken uit te voeren waar je niet echt goed in bent. Veel succes.

  3. Mooi verhaal Nanette,
    Als freelance secretaresse kan ik het beamen; ‘de crisis’ biedt inderdaad kansen voor flexibele ervaren assistants. Succes op de nieuw ingeslagen weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here