Veranderen: 3 redenen om het niet te doen

Klopt het dat verandering van processen en werkwijzen op weerstand stuit? Ja en nee. Het ligt er vaak aan wie heeft bedacht dat er iets moet veranderen en de wijze waarop de op handen zijnde verandering wordt gecommuniceerd. Ben je je eigen opdrachtgever dan heb je vaak zelf ingezien dat een verandering wenselijk is. Wordt de verandering van hogerhand opgelegd of doorgedrukt zonder goede communicatie dan gaan mensen vaak dwarsliggen.

Heb jij het wel eens meegemaakt dat je hakken in het zand gingen of herken je dwarsliggers al op afstand voor er überhaupt een verandering is aangekondigd?

3 redenen om niet te veranderen:

  1. Het doel van de verandering is niet duidelijk. “We doen het toch al jaren zo!”
  2. Te veel mislukte verandertrajecten meegemaakt. “Daar gaan we weer.” of “Dat wordt toch niks.”
  3. De verandering wordt opgelegd. “Mogen ze weer een zak geld uitgeven?”

In het filmpje hieronder zie je hoe een werkgroepje ideeën zonder meer afdoet als waardeloos of onhaalbaar waardoor de mogelijke voordelen van een verandering of kleine aanpassing nooit ontdekt worden.

Heb jij een voorbeeld uit de praktijk?

1 REACTIE

  1. Hmjah… ik heb wel eens gewerkt in een organisatie waar papierloos werken verordend werd. Dat hielp niet, omdat een aantal managers zich hier niet aan hield. Dan kun je het niet met goed fatsoen aan de mensen verkopen. Hakken en zand werden tablets vs. pakken printpapier. Tot zover de verandering…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here