Uurtarief of dagprijs?

Als freelancer onderhandel je regelmatig over je tarief. Je brengt een offerte uit en zit vervolgens met de opdrachtgever rond de tafel voor een hopelijk afrondend onderhandelingsgesprek. Je gaat er van uit dat het rond zal komen en er niet meer veel afgeweken zal worden van je offerteprijs. Kat in het bakkie. Of toch niet? 

“Je vindt het toch leuk?” Of “Staat toch goed op je cv, joh.” Dat zijn vast herkenbare drogredeneringen waar je wel eens in bent meegegaan. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je goed kunt weerleggen dat jouw zorgvuldig opgestelde offerte jouw waarde vertegenwoordigt? Door een paar eenvoudige rekensommetjes en argumenten stand-by te hebben.

Bereken je marktwaarde

Er zijn veel partijen die rekenmodules hebben ontwikkeld voor het berekenen van een zzp uurtarief. In het volgende rekenvoorbeeld wordt het model uit de Prijzen en Tarievengids voor zelfstandig ondernemers gebruikt.

Wat is je marktwaarde?

Iedereen heeft een persoonlijke marktwaarde. Je kunt deze waarde schatten aan de hand van een formule waarin aan alle factoren die van belang zijn een bepaalde waarde wordt toegekend. Daarnaast kun je kijken naar je specialisatie, vaardigheid, bekendheid of autoriteit. Al deze ingrediënten vormen samen een mix voor een tarief.

Factorenmix

Dit is de mix voor je tarief: opleiding, ervaring, autoriteit (bijvoorbeeld columnist voor een branchespecifieke website of schrijver van een boek), specialisme of concurrentievoordeel (bijvoorbeeld patent).

De formule

M x factor O x factor E x factor A x factor S/% declarabele uren = uurtarief

Ontsecretaressen - freelance tarief factoren

Het minimumloon is de basis voor de formule en bedraagt per januari 2013 (23 jaar en ouder bij 38-urige werkweek incl vakantietoeslag) € 9,84 per uur.

Declarabele uren zijn de uren die je kunt factureren. Niet-declarabele uren gaan bijvoorbeeld zitten in acquisitie, administratie, scholing etc. Hoe minder declarabele uren per week, hoe hoger je uurtarief moet zijn. Voor een freelance managementondersteuner geldt dat over het algemeen veel uren declarabel zijn en is een hantering van 65% gangbaar. Jouw percentage kan uiteraard afwijken van de hier genoemde waarde.

De berekening

De berekening voor een interim directiesecretaresse met 9 jaar werkervaring, hbo-niveau, gemiddeld gespecialiseerd (projectondersteuning, online marketing, social media etc), geen autoriteit en 65% van de tijd declarabel.

M 9,84 x O 1,9 x E 1,8 x A 1 x S 1,3/0,65 = € 67,30

Bij geen specialisatie zakt de factor S naar 1 en het tarief direct naar € 51,80. Het is dus echt van belang dat je je specialiseert en gaat onderscheiden van concurrenten.

Uurtarief of dagprijs?

Als je werk meer specialistisch van aard is kun je natuurlijk ook overwegen een dagprijs te gaan hanteren. Een dagprijs is meer gebaseerd op een resultaatverplichting die je bent aangegaan dan op een aanwezigheidsverplichting. Aan het einde van de opdracht lever je “iets” op. Als nadeel heeft een dagprijs dat je geen meeruren kunt factureren. Het is dus zaak dat je een goede inschatting maakt van de te verrichten werkzaamheden. Als voordeel heeft een dagprijs dat het ook wel eens kan voorkomen dat je een uurtje eerder weg bent. Het mes snijdt aan twee kanten. Een resultaatverplichting en dagprijs werkt over het algemeen prettiger wanneer een opdracht een projectmatig karakter heeft.

Een berekening voor een dagprijs moet je wel kunnen onderbouwen. Voor een gemiddeld gespecialiseerde directiesecretaresse met een werkervaring tussen de 5 en 10 jaar zoals in bovengenoemde voorbeeld zou een uurtarief van € 67,30 afgerond naar een rond getal € 70 x 8 = € 560 kunnen zijn.

Het is natuurlijk heel persoonlijk of je wel of niet voor een laag tarief aan het werk gaat. Het allerbelangrijkste is dat je je niet laat verleiden door drogredeneringen zoals in het filmpje en goed weet wat je waard bent. Ik hoop dat dit artikel een houvast kan zijn bij een volgende onderhandeling.

Wil je meer weten over hoe jij je zou kunnen specialiseren en onderscheiden van de goegemeente? #ONTSECRETARESSEN heeft een ruim aanbod aan up to date workshops en trainingen en/of individuele begeleiding. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here