Online reageren? Graag!

Online met elkaar in gesprek gaan, kennis delen, kennis toevoegen. Dat is eigenlijk het hele idee van bloggen en social media. Op bijna elke blog- of website bestaat de mogelijkheid om op content te reageren èn om jezelf daarmee te profileren. Maar wat komt er dan allemaal online over jou te staan? Waar moet je nou precies op letten en wat moet je weten voor je reageert?

Het is allereerst natuurlijk voor de auteur van een artikel heel erg dankbaar als er op zijn / haar artikel wordt gereageerd want die heeft daar over het algemeen aardig wat tijd in gestoken. Het doel van reageren op online artikelen of op bijvoorbeeld een discussie op LinkedIn is om iets toe te voegen, te vragen en/of om je mening te geven. Door te reageren op een artikel kun je op een slimme manier aan je naamsbekendheid werken. Reageer daarom liefst inhoudelijk en wees spaarzaam met de reacties “goed artikel!” of “leuk blog!”, want daar zijn eigenlijk de “like” en “share” knoppen al voor.

Anoniem reageren

Gezien de statistieken van deze site worden de artikelen allemaal gelezen maar helaas nog maar weinig bediscussieerd en/of aangevuld. Ik hoop met dit artikel te kunnen overtuigen van de toegevoegde waarde van reageren. Anoniem reageren kan niet want dat heeft voor de bezoekers geen waarde. We willen namelijk in een gesprek graag weten wie wat zegt. En in het geval van online reageren wie wat heeft gezegd.

Reageren, de mogelijkheden

reageren - Ontsecretaressen

Onder een artikel bestaat op de meeste websites de mogelijkheid om te reageren. Op deze site ziet het er, als je helemaal naar beneden zou scrollen en je cursor in het venster zet, zo uit 😉

Als je gaat reageren kun je hier uit twee mogelijkheden kiezen om je signatuur achter te laten;

  1. koppel je reactie aan een van je social accounts
  2. of vul je email, naam en site in (persoonlijke website of bijvoorbeeld je LinkedIn url)

Via optie 1 wordt de avatar (profielfoto) van het social media account gekoppeld en via optie twee kun je een avatar koppelen via Gravatar aan je mailadres. Heb je nog geen avatar aan je mailadres gekoppeld en wil je weten hoe dat moet, kijk dan even hier hoe je dat doet. Je mailadres wordt niet aan de voorkant van de website getoond en is dus alleen voor de eigenaar van de website zichtbaar.

Reageren als zelfpromotie

Door te reageren doe je automatisch aan zelfpromotie en dat is voor de management ondersteuner een flinke stap uit de comfortzone. Om dit te stimuleren worden er op de homepage van deze site de laatste reacties getoond. Ook word je reactie dus gelinkt naar je website of social media account. Afhankelijk van je eigen keuze die je maakte voordat je ging reageren. Een hele mooie kans om jezelf te profileren en je kennis te delen!

Zelfpromotie kan helaas ook zijn doel voorbij schieten wanneer er bijvoorbeeld in je reactie vooral wordt benadrukt dat er iets van jou gekocht moet worden. Dit voegt aan het artikel vaak niets toe en omdat je andermans blog gebruikt voor je eigen marketingdoeleinden kan dit tot irritatie van de auteur en overige lezers leiden. Door op de inhoud te blijven kun je op een heleboel andere manieren laten zien dat je iets hebt te bieden. Als je reactie iemands nieuwsgierigheid wekt, kan die je altijd benaderen via het account dat je hebt gekozen om aan je reactie te koppelen.

Kritiek en halleluja

Zet er bij allebei “te” voor en het heeft geen toegevoegde waarde voor het artikel. Wees specifiek in je reactie. Als je echt denkt dat het een waardeloos artikel is kun je beter een eigen stuk schrijven en dit of op je eigen website of als gastblog aan de desbetreffende site aanbieden. Kritiek geven is iets anders dan opbouwende feedback geven. Probeer door het geven van kritische feedback iets positiefs aan het artikel toe te voegen en daarmee de discussie op gang te helpen.

Is een artikel zo ontzettend geweldig dat je helemaal niets meer hebt toe te voegen, doe dat dan ook niet. Je kunt blijk geven van je waardering door het artikel bij anderen onder de aandacht te brengen via de share knoppen die je vaak boven, onder of aan de zijkant van een artikel kunt vinden.

Heel gewoon

Verder zijn online natuurlijk net als in het dagelijks leven bepaalde omgangsnormen gewenst. Charmante mensen die behulpzaam zijn, zijn online net zo goed te herkennen als onbeleefde zelfzuchtige types.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening en eventuele aanvulling op dit artikel. Je bent hierbij van harte uitgenodigd te reageren maar dat kan niet anoniem!

 

1 REACTIE

  1. Als blogger hier en op een andere website is het mij opgevallen dat het vaak best lastig is voor lezers om een goede, inhoudelijke reactie te geven. Het is erg belangrijk dat de boodschap van de oorspronkelijke schrijver van het stuk niet alleen goed overkomt, maar dat deze ook echt oproept tot het geven van een reactie. Ook zijn mensen sneller geneigd een reactie in te dienen als de boodschap extreem stellig is, of heel controversieel. Als laatste wat mij opviel is de doelgroep (voor wie schrijf je) en het basisonderwerp van de website. Dat kan ook heel veel verschil maken, volgens mij.

    Het niet anoniem kunnen reageren is iets wat ik toejuich, omdat je niet alleen spam, maar ook de zogenaamde ‘flame wars’ tegengaat. Immers, als een reactie anoniem geplaatst kan worden, is de neiging om ongewenste uitingen als reactie in te dienen veel nadrukkelijker aanwezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here