Hoe authentiek ben jij?

We spelen allemaal een rol: secretaresse, echtgenote, partner, ondernemer, moeder etc. Afhankelijk van het referentiekader waar je je in bevindt pas je je gedrag aan. In je werk stel je je vaak anders op dan in de kroeg. Dit heeft onder andere te maken met je professionaliteit en het aanvoelen van in welke situatie welk gedrag gewenst is. In de kern ben je en blijf je dezelfde persoon. En de personen die je goed kennen kunnen jouw gedrag in verschillend perspectief zien. Belangrijk daarin is dat je in welke situatie of omgeving ook, je authentieke zelf bent. Hoe authentiek ben jij?

Het valt me steeds meer op hoe vaak personen zich verschuilen achter hun maskers. Ze durven niet hun ware zelf te tonen. Ik ben altijd benieuwd wat er achter schuilt. Ik merk het eigenlijk altijd als een persoon niet authentiek is. Vaak kun je door het stellen van de juiste vragen en door te vragen, bevestiging krijgen in het gevoel dat je hebt. De persoon die een masker op heeft denkt de andere persoon te kunnen misleiden. Dit gebeurt vaak onbewust.

Politiek correct

In mijn werk kom het regelmatig voor dat ik betrokken ben bij het recruitment proces. Zo had ik eens een interview met een kandidate die op papier de ideale match was. Ik was overtuigd van haar talenten maar tijdens het interview spatte de bubbel uiteen. Ze toonde totaal geen emotie in haar gezicht en gaf uitsluitend politiek correcte antwoorden. Als ik haar te ingewikkelde vragen stelde dan schoot ze uit haar rol. Er kwam een andere persoon tevoorschijn. Ineens was ze veel feller, agressief bijna.

Hoe deze sollicitant echt is, zal waarschijnlijk tussen de twee uitersten liggen. Ze wilde zo graag in het plaatje passen waardoor ze volledig buiten zichzelf ging staan. Alles om de ander maar tegemoet te komen. Ze heeft de baan uiteindelijk niet gekregen. Alle personen die haar hadden gesproken gaven aan dat er iets niet klopte en dat ze niet echt over kwam. Het was net alsof ze een masker voor had.

Nu mag het masker afMaar wat schuilde er achter het masker?

Het is gemakkelijk om iemand te beoordelen op het gedrag dat ze laten zien. Het is echter interessanter om te begrijpen waarom ze doen wat ze doen en het te zien vanuit een ander perspectief. Mensen kunnen ver gaan in het verhullen van wat de echte reden van hun gedrag is. Vaak heb je echt geen idee wat er nog meer achter iemands masker schuilt.

Misleiding kan op korte termijn werken. Authenticiteit is duurzaam en bevrijdend. Als je je vrij voelt, kun je jezelf zijn. Wees jezelf, daar bereik je veel meer mee.

Jackie Delgado is een enthousiaste en creatieve freelance professional met 20+ jaar werkervaring bij internationale organisatie in binnen- en buitenland in topmanagement support functies. Zij is nu werkzaam als Life Coach waarin zij cliënten begeleidt bij het verschuiven van de overtuigingen die hen ervan weerhouden hun volledige potentieel te leven. Naast haar coaching opleidingen aan de Academie voor Coaching & Counselling en Robins Madanes Training (Anthony Robbins & Cloe Madanes) volgt zij regelmatig workshops in het buitenland van o.a. Mariane Williamson, Byron Katie, Anthony Robbins en Deepak Chopra. Jackie biedt coachingstrajecten aan via Skype in het Nederlands, Engels en Spaans. Daarnaast is zij spreker en zal ze binnenkort trainingen en workshops lanceren.  Je kunt Jackie volgen via FacebookTwitter en Google+.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here