Fuck Secretaressedag!

Secretaressedag 2015 en in de aanloop ernaartoe wordt er opnieuw gediscussieerd over of een bloemetje als waardering nog wel relevant is. Wat denk je zelf? Natuurlijk is het niet meer relevant! Secretaressedag werd ooit in het leven geroepen om het beroep van secretaresse een beter imago te geven. Dat is wel gelukt. Secretaresses heten tegenwoordig assistant, officemanager, PA en soms zelfs Operationeel Manager. De discussie of Secretaressedag een andere naam moet krijgen of dat een attentie nog wel gepast is, is echt zoooo 2011.

Waar de discussie echt over zou moeten gaan is niet over hoe er invulling moet worden gegeven aan een voornamelijk commercieel dienend initiatief, Secretaressedag, maar aan wat voor werk is er nog voor al deze assistants, officemanagers, PA’s en Operationeel Managers over 5 tot 10 jaar. Om een indruk te krijgen van de toekomst van werk heeft Odesk (een marktplaats waar freelancers en opdrachtgevers van over de hele wereld met elkaar zaken kunnen doen) een aardig filmpje gemaakt.

Afgelopen jaren zijn er een heleboel artikelen en studies verschenen over de toekomst van werk en het secretaressevak. De cijfers zijn in de meeste gevallen afkomstig uit het onderzoek van de universiteit van Oxford The Future of Employment en uit de jaarlijkse onderzoeken van Ecabo. Deze cijfers spreken voor zich. Administratieve beroepen staan onder druk en komende jaren is de verwachting dat er nog eens 100.000 banen verdwijnen.

Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Dus fuck Secretaressedag! Er is wel wat anders te doen dan nadenken over of het een bloemetje moet worden, chocolade of een uitje naar een verkiezing. En ook de vast goedbedoelde onderzoeken en vragenlijsten over hoe er het best invulling kan worden gegeven aan een dag van een beroepsgroep die over 10 jaar misschien niet eens meer bestaat is verspilde energie. Steek liever energie in de duurzame ontwikkeling van deze doelgroep zodat deze over 10 jaar nog van toegevoegde waarde voor een organisatie kan zijn. En onder duurzame ontwikkeling versta ik niet een cursus of opleiding die klaarstoomt voor de secretaresse van de vorige eeuw.

Ontwikkel je tot een Knowmad

John Moravec, futuroloog werk en onderwijs, schrijver van het boek Knowmad Society is met enige regelmaat in Nederland. Onlangs spraken we elkaar over hoe een secretaresse in de nabije toekomst van toegevoegde waarde kan zijn en blijven voor een organisatie. Dat is door te “Ontsecretaressen”. Het vakgebied van managementondersteuning staat onder druk. Ben je actief in deze beroepsgroep? Wacht dan niet langer en start nu je persoonlijke Ontsecretaressen-proces. Een heel aantal van onze community-leden is het al gelukt om aan hun baan of ondernemerschap een invulling te geven die beter aansluit op deze tijd.

Wat is een Knowmad? Bekijk de TedTalk van John Moravec en laat je inspireren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here