Ego-marketing

Ken jij nog iemand die niet online actief is, zonder LinkedIn of Facebook profiel, iemand die nog nooit een tweet de wereld in heeft geslingerd of informatie heeft gedeeld of opgehaald via SlideShare of foto’s en video’s op zijn/haar Pinterest prikbord heeft gezet? Personal Branding of ego-marketing is het proces waarmee we dat wat ons bijzonder maakt onderkennen en dit communiceren aan de juiste doelgroep, kortom wat maakt jou uniek, wat is jouw onderscheidend vermogen, waarom moet een werkgever of potentiële opdrachtgever voor jou kiezen, wat is jouw visie, strategie en wat zijn je doelstellingen, zowel zakelijk als privé? Wie ben je?

Ego-marketing biedt ons de mogelijkheid om op te vallen, jezelf te onderscheiden, gevonden te worden en je echte, authentieke ik af te stemmen op jouw doelen en dromen. Juist in deze economische tijden, waarin je met veel mensen strijdt om dezelfde mogelijkheden is Ego-marketing geen keuze meer, maar een ‘must’.

  • We leven in een digitaal tijdperk. Kun jij je voorstellen dat je nooit meer online bent? Wees bewust van je publiek en de content van wat je online zet, er moet een match zijn tussen medium (LinkedIn, Twitter, Facebook, blogsite, Pinterest), publiek en content. Zo gebruiken veel mensen LinkedIn zakelijk en Pinterest privé. Twitter en een blogsite zijn vaak een mengeling. De Facebook bedrijfspagina is in opkomst, hierdoor is het nog simpeler om Facebook, zowel zakelijk als privé in te zetten en beide doelgroepen te bedienen.
  • Je online reputatie kan je maken of breken. Wees daarom jezelf en ken jezelf! Je merk IK is zichtbaar daar waar je naam en gezicht gezien kan worden. Klanten, opdrachtgevers, managers en andere professionele stakeholders hebben toegang tot wat je publiceert op het net.
  • Opdrachtgevers, klanten en werkgevers reviewen jouw online personal brand. Bijna iedere website heeft een zoekmachine en werkgevers, klanten en opdrachtgevers gebruiken ze om meer informatie over je te verzamelen. De informatie die je online zet is publiek, behalve als je privacy settings toepast. Zorg ervoor dat je personal brand consistent en up-to-date is.
  • Perceptie (de wijze waarop je jezelf presenteert) is belangrijk. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen, of je nu face-to-face of online met mensen communiceert. Je moet nooit iets doen primair om alleen te halen, interactie met je doelgroepen is een vereiste.
  • Blijf relevant. Weet welke vaardigheden er relevant zijn in jouw vak-, kennis- of interessegebied en welke van belang zouden kunnen zijn in de toekomst. Weet wat er speelt en blijft op de hoogte!
  • Banenjacht wordt vervangen door mensen zoeken. Op zoek gaan naar een nieuwe baan via een vacaturesite is zo van gisteren, we gaan op zoek naar de juiste mensen. Gebruik het web om mensen op te sporen die werken bij organisaties of in posities waar jouw interesse ligt en benader hen direct. Wie is preferred supplier in de 21e eeuw? Dat ben jezelf!
  • Val op, wordt gezien en ontdek nieuwe mogelijkheden.
  • Specialiseer jezelf en wordt een expert.
  • De concurrentie is meedogenloos en wordt iedere dag weer zwaarder. Circa 75 miljoen mensen hebben een LinkedIn profiel, er zijn 150 miljoen blogsites, 500 miljoen mensen hebben een Facebook profiel en 200 miljoen mensen gebruiken Twitter. Met de hoeveelheid content die nu beschikbaar is, moet je harder, slimmer en sneller werken om naamsbekendheid te creëren en te behouden.
  • Interpersoonlijke vaardigheden krijgen steeds meer toegevoegde waarde. Om onderscheidend te zijn heeft ieder merk een persoonlijkheid nodig. Jouw personal brand dient persoonlijk te zijn (wie ben je, waar sta je voor?) en moet positieve aandacht trekken. Organisaties hechten steeds meer belang aan de interpersoonlijke vaardigheden (communicatie, teamwork en organisatietalent) en kijken of je binnen de organisatiecultuur past (soft skills)en baseren hun keuze niet meer alleen op jouw technische vaardigheden, kwalificaties en relevante werkervaring (harde skills).

Jouw eigen personal branding strategie hangt af van jouw eigen lange termijn doelstellingen. Je positioneert jezelf voor de carrière die je wilt gaan bereiken en niet voor de huidige baan die je hebt. Waar wil je naartoe, wat zijn je doelen, waarin wil je excelleren? Wat wordt jouw bergtop?

En recruiting dan?

De hiërarchische, corporate, gesloten organisatiestructuur gaat langzamerhand verdwijnen. We zijn immers geen passieve consumenten meer die nieuwe producten of diensten automatisch afnemen. Je kunt bij Nike je eigen customized sneaker samenstellen. Steeds meer organisaties stellen hun nieuwe producten of diensten (al dan niet in testfase) via open source beschikbaar en staan open voor verbeteringen van de kritische consumenten. In plaats van het toetsen aan de hand van kwalificaties, functieomschrijvingen, diploma’s en relevante werkervaring worden gedrevenheid, creativiteit, overtuiging en passie belangrijker. En juist hier kan Ego-marketing de uitkomst bieden, het geeft je de mogelijkheid om je te onderscheiden van je vakgenoten, die waarschijnlijk een aantal kernkwalificaties met je gemeen hebben.

  • Door internet is iedereen een marketeer geworden
  • De huidige economische situatie vraagt dat je een expert bent
  • De snelste manier om een expert te worden is om een auteur te worden, door te gaan bloggen over jouw expertisegebied creëer je bereik en gaan mensen je zien als een expert
  • Het recruiting systeem vraagt erom dat je een netwerker wordt
  • De grootte en kwaliteit van je netwerk doet ertoe.

Size matters

De grootte en relevantie van je netwerk dragen bij aan hoe banen verkregen worden in de toekomst. Bedrijven gaan steeds meer letten op de correlatie tussen netwerk grootte/kracht en productiviteit/business ontwikkeling. Iemand met een relatief klein netwerk kan minder deuren openen en is daarmee minder waardevol voor een bedrijf dat wil groeien. Je netwerk is zichtbaar. Ik kan je social accounts reviewen om uit te zoeken hoe jouw connecties lopen. Hoeveel Facebook vrienden heb je? Twitter volgers? En dan bedoel ik echte volgers, niet die je via een tooltje kunt kopen. LinkedIn contacten? Blog abonnees? Hoe actief ben je? Degenen met de meest robuuste actieve netwerken zijn het meest succesvol. Een recruiter die kan kiezen uit twee gelijkwaardige kandidaten zal in de meeste gevallen kiezen voor degene met het grootste netwerk. Netwerk grootte en relevantie zullen een selectiecriteria worden. Deels door de toegenomen concurrentie en deels door de zichtbaarheid van onze online connecties.

Dans je mee? Ego-marketing geeft je de mogelijkheid om in de wereld van nu (digitalisering, globalisering, outsourcing, anonimiteit en schaalvergroting) jouw eigen persoonlijke stempel te zetten en is een middel om te laten zien wie je bent, wat je kunt en wat je wilt bereiken. Ben je overtuigd en zien we jouw personal brand binnenkort online?

Dit artikel werd geschreven door Ilona van Houtum

Ontsecretaressen is een online magazine voor de innovatieve secretaresse dat over (samen-) werken in de 21-ste eeuw gaat. Ontwikkelen en Ontmoeten staan daarbij centraal. Wil je meedoen, meedenken, meeschrijven of op andere wijze helpen? Super! Neem contact op via het contact formulier. Posts onder de naam redactie worden geschreven door Léontine de Koning tenzij anders aangegeven.

2 REACTIES

  1. Blijf jezelf en draag dat dus ook uit. Er zijn al genoeg anderen die op elkaar lijken. Via social media kan je laten zien wie je bent en wat je boeit. Boei daarmee ook je volgers en potentiele werkgevers. Dus een must dit artikel voor iedereen die nog zoekt naar hoe je dit moet aanpakken. Zoek het medium wat het beste bij je past en ga daarmee aan de slag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here