Consumententablet op het werk, ja of nee?

Uit het artikel ‘Consumententablets zijn eigenlijk niet geschikt voor professioneel gebruik’ gebaseerd op een onderzoek onder 500 Britse werknemers blijkt dat de tablet niet geschikt zou zijn. Zelfs al werd het onderzoek waarnaar verwezen wordt uitgevoerd in opdracht van een grote fabrikant, het is wel een interessant vraagstuk. Is een consumententablet wel geschikt voor zakelijk gebruik?

Waarom zou een consumententablet niet geschikt zijn voor zakelijk gebruik? De technische voors en tegens worden in het betreffende artikel besproken. Samengevat gaat het om:

  • Algehele stevigheid.
  • Gevoeligheid voor wisselende temperaturen.
  • (On-)gevoeligheid voor vocht en vuil.
  • Kwaliteit van de batterij en het scherm.

Consumententablets hebben ‘form factor’ als belangrijke troef. Mooie, lichtgewicht apparaten. Prima voor privé gebruik op de bank. Maar deze form factor heeft direct ook een nadeel. De gebruikte materialen zijn vaak niet geschikt voor exact die punten die hierboven genoemd zijn. Want kwaliteit zit niet alleen aan de buitenkant: juist ook de gebruikte materialen die je niet ziet zijn van belang.

Als ze én geschikt zijn voor zakelijk gebruik én echt mobiel zijn, dan zijn ze behoorlijk aan de prijs. De vraag is dan of je dit (veel) hogere bedrag wil betalen, of dat je werkgever hiertoe bereid is. Want ook je werkgever let op de uitgaven. Een bedrijf heeft ook eisen waar een tablet aan moet voldoen, naast de garantie en bijvoorbeeld een omwisselbeleid. Want niets is zo vervelend als een apparaat stuk is, en het duurt weken voor het gerepareerd is. Ook lijkt het mij niet gewenst dat de gebruiker allerlei privé-apps installeren op een zakelijk apparaat. Immers, je weet nooit wat je binnen haalt? Geen enkel besturingssysteem is 100% veilig, ook niet met een virusscanner. Dit moet je dan ook kunnen uitschakelen.

Een goede zakelijke tablet kan tegen een stootje, heeft een stevige behuizing en werkt gewoon altijd. Daarnaast kan een zakelijke tablet op een veilige manier aan het bedrijfsnetwerk worden gekoppeld en levert de ICT-afdeling support op het apparaat volgens het BYOD of CYOD beleid.

Ik ben vóór een paperless office. Hoe minder er geprint hoeft te worden, hoe beter. Het scheelt ook sleuren met papieren stukken en je kunt – als je dat echt wilt – van dikke rapporten alleen datgene printen waar jij iets van moet vinden en voor de rest staan de stukken op de tablet. Helemaal goed.

Is een consumententablet geschikt voor zakelijk gebruik? Het kan, als de tablet voldoet aan de minimale eisen. Is de tablet die hier aan voldoet buiten je budget, of wil je werkgever er niet aan? Denk er dan nog eens goed over na. Want beter geen tablet dan één die alleen maar ergernis oplevert.

Bijna 20 jaar ervaring als ondersteuner op afdelingen, voor het management en directies en als key account representative in de logistieke sector (opslag en distributie), maar is nog steeds niet uitgeleerd. Is sinds kort werkzaam als medewerker servicecoördinatie op een ICT-afdeling. Gelooft in vooruitgang en kennisoverdracht. Heeft een eigen mening en haar lijfspreuk is dan ook: "als je nergens voor staat, val je voor alles". Je kunt Janneke volgen op Twitter of connecten op LinkedIn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here