Beweeg jij mee met Ontsecretaressen?

 
Het is al (bijna) geen nieuws meer dat het secretaressevak aan het veranderen is. Communiceren gaat steeds makkelijker, sommige secretaressetaken verdwijnen en de virtual assistants schieten als paddestoelen uit de grond. En zonder in discussie te geraken over welk onderdeel dan wél mag/zal blijven bestaan en welke niet en ongeacht de toekomstige functietitel van dé secretaresse ben ik benieuwd naar het volgende: Bij iedere verandering (ook in het secretaressevak) heb je de keus om mee te bewegen of (krampachtig) vast te houden aan wat je nu hebt/bent. Wat doe jij?
 
Opschudding
Meebewegen met veranderingen, gaat dat jou gemakkelijk af? Ben je voorzichtig of sta je te trappelen van ongeduld als er dingen staan te veranderen op je werk of in je vakgebied? Ben je een voorloper, meeloper of maak je pas op ‘jouw plaats’? Als je tot die laatste groep behoort dan heb je mogelijk ‘jouw plaats’ tot comfortzone gebombardeerd, een zone waarin je je prettig en veilig voelt. Dit kan echter door externe factoren ‘verstoord’ worden: de markt stort in waardoor je baan op de tocht komt te staan, je krijgt een nieuwe leidinggevende die de boel heel anders geregeld wilt zien voorlopers in het secretaressevak starten met #ontsecretaressen waardoor e.e.a. opgeschud wordt.

Anders
Of wie weet is je comfort zone komen te vervallen doordat je zelf anders bent gaan denken, het saai is geworden of je jezelf verder wilt ontwikkelen. Hoe dan ook, als je mee wilt bewegen met die externe of interne veranderingen dan is het tijd om de grenzen van je comfort zone te verleggen en je niet te laten beperken in je mogelijkheden. Bedenk dan wat je hebt te verliezen als je de stap niet neemt. En neem de verantwoording en creëer een nieuwe comfortzone binnen de gewijzigde omstandigheden door stukje bij beetje dingen te veranderen.
 
Nieuwe energie
Wat levert dat op? Door een actieve rol te nemen, kun je invloed uitoefenen en dat geeft energie. Je zult merken dat je je makkelijker kunt verbinden met het nieuwe, zonder bijvoorbeeld angstig je eigen stukje te beschermen. De grenzen van je ‘eerdere’ comfortzone zullen vervagen en je zult beter mee kunnen bewegen met alle veranderingen. Als je dit blijft doen dan kom je losser en vrijer in het leven te staan en veel mensen voelen zich daar prettiger bij. Twijfel je nog steeds of je wel een andere weg durft in te slaan? Bedenk dan dat al die beren op de weg een stuk kleiner blijken als je er eenmaal voorbij bent en achterom kijkt! Dus wat doe jij?
 
 
Ellen Scholten (grensverkenner): “Het is mijn passie om aspirant-grensverkenners op weg te helpen bij het verleggen van hun grenzen”.
 
 
Ontsecretaressen is een online magazine voor de innovatieve secretaresse dat over (samen-) werken in de 21-ste eeuw gaat. Ontwikkelen en Ontmoeten staan daarbij centraal. Wil je meedoen, meedenken, meeschrijven of op andere wijze helpen? Super! Neem contact op via het contact formulier. Posts onder de naam redactie worden geschreven door Léontine de Koning tenzij anders aangegeven.

1 REACTIE

  1. Ik begrijp wat je zegt in bovenstaand stuk, Ellen, maar ook al sta je open voor veranderingen, dat wil niet zeggen dat als je stukjes vasthoudt, je dat uit angst doet. Soms is het ook heel goed om bepaalde dingen te behouden, gewoon omdat het goed werkt.

    Ik volg je in het gegeven dat secretaresses andere taken krijgen, maar waarom zouden we de functie geen secretaresse meer noemen? Ik weet wel dat we de functie ook geen klerk meer noemen, dat begrip is verdwenen, maar de taken zijn er nog 🙂

    Ik zie het meer dat de grenzen verlegd worden naar buiten toe, een verrijking en uitbreiding van mogelijkheden. Of juist terug naar vroeger, toen deden directiesecretaresses bijna alles binnen een organisatie, van boekhouding t/m personeelszaken. En tussendoor coachte zij haar directeur.

    Ik beweeg graag mee hoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here