Studentenstop op secretariële opleidingen

Afgelopen maand zijn er diverse artikelen, studies en onderzoeken verschenen over de secretaresse en over het robotiseringsrisico van administratieve functies. Op dit moment volgen 286.000 studenten een opleiding richting krapte- en overbodige beroepen. Dat betekent dat 70% van de studenten die een secretariële opleiding (op mbo 4 niveau) volgt, wordt opgeleid voor werk dat over 20 jaar niet meer bestaat. Dat betekent dat er voor 5723 van de nu studerende secretaresses in spe geen baan meer zal zijn. Robots en computers hebben tegen die tijd de taken grotendeels overgenomen.

Studentenstop op secretariële opleidingen 2016
Photo by hotblack at Morguefile.com

Opleiden tot werkeloosheid

Een meer algemene doorsnede van de huidige situatie geeft het beeld waarbij 1 op de 5 hbo-studenten en 1 op de 10 universitaire studenten de komende jaren zal uitstromen naar een baan die vermoedelijk niet meer bestaat. Deze aantallen zijn schrikbarend hoog. Wat is dat toch? Houden overheid en opleiders elkaar de hand boven het hoofd?

Ik kan me voorstellen dat opleiders voorzichtig zijn in het geven van advies en dat er verstrekkende commerciële belangen, politiek gekonkel en ander moeilijk moeilijk beleid en toestanden zijn. Maar de ontwikkelingen gaan door en ontzettend snel. Tegen de tijd dat een wijziging binnen een opleiding wordt doorgevoerd of uberhaupt een opleiding is geaccrediteerd, is deze eigenlijk al verouderd.

Dat er geen eerlijke voorlichting gegeven wordt over de kanteling op de arbeidsmarkt en opleiders vaag blijven over arbeidskansen is verbijsterend. In onderstaande tabel uit het onderzoek van Deloitte zie je zelfs dat het aantal studenten mbo 4 secretarieel de afgelopen jaren licht is gestegen terwijl het één van de kwetsbaarste mbo opleidingen is.

Bron: Deloitte

Een numerus fixus op studies zonder uitzicht is misschien wel helemaal geen slecht idee.

Populariteit secretaresse en overstapberoepen

Er zijn nogal wat tegenstrijdige signalen in secretaresseland. Het UWV publiceerde onlangs het rapport ‘Overstapberoepen voor secretaresse’ waarin staat beschreven dat er tussen 2015 en 2020 nog eens 9000 secretariële banen gaan verdwijnen en dat de kansen op een baan niet goed zijn als er wordt gekozen voor (een opleiding tot of) een ander administratief beroep.

Mijn verbazing was dan ook groot dat de NationaleBeroepengids.nl deze maand een top 10 van de meest populaire secretariële functies publiceerde. Meest populair? Jazeker! Een onderzoek gebaseerd op het aantal zoekopdrachten op de eigen site…..

populaire-secretariele-functies-2016Op 1 staat de algemeen secretaresse en op 4 de juridisch secretaresse. En dat terwijl de taken van een juridisch secretaresse binnen nu en de komende 20 jaar voor 98% worden geautomatiseerd.

Leuk dat het beroep nu populair is maar hoe lang bestaat de functie van juridisch secretaresse nog? Ik vind dat er met dergelijke onderzoeken een heel vertekend beeld ontstaat. Het vak moet niet populairder worden. Dat geeft alleen nog maar meer werkloze secretaresses en gefrustreerde baanzoekers naar verdwijnende beroepen. Doe zelf je huiswerk en laat je niet meeslepen met het “leuk leuk” en “gezellig gezellig”-gehalte van dit soort lijstjes. Er is in werkelijkheid een heel andere trend ingezet.

Helaas kom ik nog steeds secretaresses tegen die niet weten dat er steeds meer directeuren, managers en organisaties zijn zonder secretaresses, assistants en officemanagers.

Er bestaat geen opleiding tot een baan voor het leven

Vroeger kon je een opleiding volgen waarmee je daarna voor de rest van je leven een bepaald beroep kon uitoefenen. Die tijd is voorbij. Je zult je blijvend moeten bekwamen in skills die nu en in de toekomst nodig zijn. Stel je daarbij niet afhankelijk op van een werkgever of van de klassieke opleider. Reserveer zelf tijd voor het volgen van workshops en opleidingen. Je kunt jezelf makkelijk nieuwe skills aanleren. Er is geen excuus om dingen niet te weten. Alles is online op te zoeken. Ga maar eens op zoek naar het aanbod van gratis online opleidingen MOOCS (Massive Open Online Course) of korte tutorials op YouTube.

Zelfs LinkedIn speelt in op de noodzaak voor lifelong learning en lanceerde vorige week LinkedIn Learning. Een online leeromgeving gekoppeld aan je LinkedIn account om je talenten en skills te ontwikkelen in je eigen tempo. LinkedIn levert je zelfs gepersonaliseerde aanbevelingen gebaseerd op jouw werkveld en netwerk.

Je kunt LinkedIn Learning nu 1 maand gratis uitproberen, daarna zijn er kosten aan verbonden. Opleidingen worden vooralsnog alleen in het Engels aangeboden. Ik ben in elk geval nieuwsgierig.

Van baan voor het leven naar jobhoppen en lifelong learning

Een baan vinden (en behouden!) als receptioniste, secretaresse, juridisch secretaresse, directiesecretaresse of in de financieel administratieve hoek wordt de komende jaren steeds moeilijker. Overweeg je nu een secretariële opleiding te gaan volgen? Dan hoop ik dat je dat nog eens zult heroverwegen. Overweeg je uit het secretaressevak te stappen? Doe onderzoek naar waar jouw talenten en interesses liggen. En doe ook onderzoek naar wat andere krapte- en overbodige beroepen zijn. Vakgebieden die het minst kwetsbaar zijn vind je onder andere in het onderwijs, de gezondheidszorg (WO niveau), fysiotherapie, wiskunde en biologie.

Er is geen one size fits all weg die je kunt bewandelen. En er is geen opleiding die je een baan voor de rest van je leven garandeert. Je zult je blijvend moeten verbeteren en bekwamen. Ik noem dat ‘Ontsecretaressen’. Wil je meer weten over hoe jij kunt #ONTSECRETARESSEN? Kijk eens wat dieper rond op deze site. Er is al veel over geschreven. Ook is er een Mastermind Community en zijn er diverse trainingen en consultancy mogelijkheden.

Meer leesvoer en bronnen over dit onderwerp:

‘Trendsverwachting secretaresse’
‘De verandering van de arbeidsmarkt door computerisering’
‘Zet numerus fixus op studies zonder uitzicht’
‘Zet studentenstop op kansloze studies’
‘286.000 studenten opgeleid voor werk dat verdwijnt door robots’
‘Met deze opleidingen heb je de grootste kans om je werk kwijt te raken aan robots’
State of the State – Deloitte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here