De bubbel van de Virtual Assistant

Noem jij jezelf Virtual Assistant? Dat is volgens de auteur van “Voor alle Virtual Assistants” echt de slechtste positionering die er bestaat. Bijna antiverkopen van jezelf omdat de functietitel Assistant bevat. Ok dan. Hoe vaak vis jij misschien achter het net zonder dat je dat weet vanwege je positionering? Wat je doet en kunt, wordt nog altijd vaak afgeleid van je functietitel.

Ik – als….. uh COO (Chief Ontsecretaressen Officer) 😉 – zie dat ook binnen deze doelgroep. Afgelopen week ontving ik weer brieven (en sollicitaties) van mensen die zich profileren als Virtual Assistant (VA) en op zoek zijn naar een opdracht en of ik daarbij kan helpen. Of ik kan helpen weet ik vaak niet direct. Na een beetje corresponderen komt de crux naar boven. Veel (freelance) Virtual Assistants hebben moeite om zichzelf te verkopen. Moeite met het vormgeven van hun rol omdat deze relatief jong en volop in ontwikkeling is. En toevallig valt vandaag mijn oog op het artikel van Eelco. Hij beschrijft dat hij er onlangs achter is gekomen dat hij echt een totaal verkeerd beeld heeft van VA’s. Onlangs!

Twee soorten VA’s

Onder het artikel van Eelco is gereageerd met:

“Ik ken nog steeds maar 2 verschillende VA’s

  1. Een personal Assistant, maar dan niet op de payrol, niet fysiek op kantoor maar op een remote lokatie ingehuurd per actie.
  2. Een geautomatiseerde virtuele assistent die day-to-day taken voor je uitvoert als agenda bijwerken en je pro actief op de hoogte kan houden als algoritmes en AI veranderingen in je routine waarnemen , zoals Siri, Google now, Microsoft Cortana, Amazon Alexa en ga zo nog maar even door.

Voor iedereen die zich VA noemt maar eigenlijk niet die taken doet die daar onder horen te vallen moet zich gewoon anders noemen. Ik zelf noem ze bijvoorbeeld freelancers ;)”.

Dit is best wel een gangbaar beeld dat heerst. Daar kan jij of de doelgroep niet veel aan veranderen. Binnen de grote instituties heb je natuurlijk ook nog altijd secretaresses en assistants maar daarbuiten zie je ze steeds minder. Logisch. Ondersteunend werk buiten de grote instituties lijkt niet meer op het ondersteunende werk daarbinnen. Moet je het dan nog wel onder eenzelfde noemer scharen?

Trekken aan een dood paard

Er is al veel gezegd en geschreven over de profilering van secretaresses en assistants en nog altijd is er een probleem. Dat is de wijze waarop de doelgroep wordt gezien door potentiële werkgevers en opdrachtgevers. De lading van oude functietitels raak je niet zomaar kwijt. Moet je daar dan wel je energie nog in willen steken? Speel liever in op het beeld dat heerst. Past dat beeld jou? Prima. Past het je niet? Tijd om je anders te profileren.

De hype van VA voorbij?

Laat de bubbel van de VA barsten. Doe jezelf niet tekort met een nietszeggende functietitel. Ga doen waar je goed in bent en profileer je als individu. Presenteer je eens niet met een saai stuk tekst in de vorm van een cv maar met een pakkende visual of spontane vlog. Denk er daarbij wel aan dat je door dergelijke documenten zoveel mogelijk in eigen beheer te houden je deze makkelijker kunt aanpassen dan wanneer je overal een aparte videosollicitatie afgeeft. De ontwikkelingen gaan snel. Probeer zoveel mogelijk zelf de regie over je profilering te houden. Pas dan kom je echt los van oude functietitels. Denk niet in hokjes (businessman) maar in mogelijkheden (entrepreneur). Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here